Tarta ze szparagami, gorgonzolą na cieście francuskim
Szparagi nadal królują. Tym razem zapiekłam je w pysznej tarcie ze składnikami, które ostatnio bardzo często wykorzystuje w kuchni w rożnych kombinacjach, czyli serem gorgonzola, suszonymi pomidorami i wędzoną szynką. Te smaki się świetnie pasują do siebie w każdym zestawie, nawet tarcie. Polecam.
Tarta ze szparagami, gorgonzolą na cieście francuskim
- 1 szt. ciasta francuskiego
- 1 wiązka szparagów zielonych
- cebulka dymka
- 100 g szynki wędzonej np szwarcwaldzkiej lub cienko pokrojonego boczku wędzonego
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 100 g sera gorgonzola
- 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki startego twardego sera np. grana padano
- 2 jajka
- pieprz świeżo mielony
- szczypta soli
W garnku zagotować niewielką ilość wody, posolić i włożyć do niej na 3 minuty szparagi z główkami (bez zdrewniałej części). Przelać szparagi zimną wodą. Odstawić żeby odciekły z wody. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulkę dymkę posiekać.
Formę najlepiej do tarty wyłożyć ciastem (resztki zostawić) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 3 minuty. Gdy spód się podpiecze wyjąć. Na cieście ułożyć szparagi, suszone pomidory, cebulkę dymkę, kawałki pokrojonej gorgonzoli, plasterki szynki.
Śmietanę wymieszać z jajkami i startym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na tartę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temp.180 st.C około 25 minut.
Pyszna tarta i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńOj dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCoś genialnego!
OdpowiedzUsuńSer, szparagi, tarta - jestem w niebie :)
Ooo dziękuje Bardzo mi miło, proszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam.
UsuńNie robiłam nigdy tarty. Będę próbowała ją zrobić
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. W zyciu nie robiłam takiej tarty
OdpowiedzUsuń