Tarta ze szparagami, gorgonzolą na cieście francuskim

Szparagi nadal królują. Tym razem zapiekłam je w pysznej tarcie ze składnikami, które ostatnio bardzo często wykorzystuje w kuchni w rożnych kombinacjach, czyli serem gorgonzola, suszonymi pomidorami i wędzoną szynką. Te smaki się świetnie pasują do siebie w każdym zestawie, nawet tarcie. Polecam.

tarta, ciasto francuskie, gorgonzola, szparagi, obiad, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

Tarta ze szparagami, gorgonzolą na cieście francuskim
  • 1 szt. ciasta francuskiego
  • 1 wiązka szparagów zielonych 
  • cebulka dymka
  • 100 g szynki wędzonej np szwarcwaldzkiej lub cienko pokrojonego boczku wędzonego
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g sera gorgonzola
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki startego twardego sera np. grana padano
  • 2 jajka
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta soli


W garnku zagotować niewielką ilość wody, posolić i włożyć do niej na 3 minuty szparagi z główkami (bez zdrewniałej części). Przelać szparagi zimną wodą. Odstawić żeby odciekły z wody. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulkę dymkę posiekać. 
Formę najlepiej do tarty wyłożyć ciastem (resztki zostawić) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 3 minuty. Gdy spód się podpiecze wyjąć. Na cieście ułożyć szparagi, suszone pomidory, cebulkę dymkę, kawałki pokrojonej gorgonzoli, plasterki szynki.
Śmietanę wymieszać z jajkami i startym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na tartę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temp.180 st.C około 25 minut.


tarta, ciasto francuskie, gorgonzola, szparagi, obiad, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

tarta, ciasto francuskie, gorgonzola, szparagi, obiad, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

tarta, ciasto francuskie, gorgonzola, szparagi, obiad, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Pyszna tarta i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś genialnego!
    Ser, szparagi, tarta - jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo dziękuje Bardzo mi miło, proszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger