Placek rosti z boczkiem z surowych ziemniaków

Rosti to placek ziemniaczany po szwajcarsku. Mieszkańcy Szwajcarii dużym szacunkiem darzą ziemniaki i za narodowe danie uznają banalnie prosty specjał, czyli placek przyrządzany z ziemniaków surowych lub wcześniej podgotowanych i często jedzą go na śniadanie. 
Do tej pory robiłam te małe placki rosti jako dodatek do gulaszu, tym razem postanowiłam zrobić jeden duży, który starczył na obiad dla 2 osób. Polecam. 


rosti, ziemniaki, placek, placek ziemniaczany, boczek, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Placek rosti z boczkiem z surowych ziemniaków
  • 600 g ziemniaków mącznych 
  • 100 g boczku wędzonego surowego
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia
  • dodatki:
  • kwaśna śmietana
  • jajko sadzone
  • szczypiorek lub koperek


Ziemniaki mocno skrobiowe, sypkie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski i posolić. Dzięki temu uwolnimy prawie cały płyn z ziemniaków i po usmażeniu będą bardziej chrupkie. Odstawić na kilka minut. Następnie ziemniaki odcisnąć z płynu przez gazę lub na sicie. Mają być maksymalnie suche. Masło roztopić. Boczek pokroić w kosteczkę. Dodać do ziemniaków boczek, roztopione masło i pieprz, wymieszać. 
Na patelni (u mnie wielkości dużego talerza) rozgrzać łyżkę smalcu lub innego tłuszczu np olej rzepakowy. Wyłożyć ziemniaki, docisnąć, wyrównać. Smażyć na małym ogniu około 20-25 minut. Placek przykryć talerzem, odwrócić patelnię, przerzucić placek na talerz i szybkim ruchem zsunąć na patelnię, uważając żeby nam się nie “rozwalił”. Smażyć na drugiej stronie kolejne 20-25 minut na małym ogniu. 
W międzyczasie usmażyć jajka. 
Placek podawać z jajkami, kwaśną śmietaną, posypany koperkiem. 
Jeśli macie patelnię żeliwną to po przerzuceniu placka na drugą stronę możecie włożyć go do piekarnika na 20-25 minut w temp 180 st. by tam się dopiekł. 


rosti, ziemniaki, placek, placek ziemniaczany, boczek, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Zapisuje przepis, konieczne do zrobienia. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger