Szaszłyki grillowane z kurczaka z sosem mango i batatami
Dni są coraz cieplejsze, na dworze pięknie, aż chce się w tej pandemii rozpalić grilla i zrobić pyszny, słoneczny obiad na przekór całemu światu i ograniczeniom. Skoro nie można wychodzić i się spotykać, to cieszmy się chociaż pysznym, letnim, domowym obiadem. Polecam przygotować kolorowe szaszłyki z grilla i podać je z słodko-ostrym sosem mango i grillowanymi batatami. Po takim obiedzie nawet pandemia nie straszna.
Szaszłyki grillowane z kurczaka z sosem mango i batatami
- 2 piersi kurczaka
- ok 300-500 ml maślanki
- 1 łyżeczka Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- 1 mango
- sok z 1/2 limonki
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 -1 łyżeczka sosu sriracha (lub innego chilli)
- 500 g batatów
- kolendra świeża
- sok z 1/2 limonki
- pieprz świeżo mielony
- szczypta soli
- opcjonalnie oliwa
Ja zrobiłam dwa rodzaje szaszłyków. Jedne tradycyjne z warzywami, drugie same piersi czyli tzw. satay.
Jedną pierś pokroić w większą kostkę, a drugą pierś pokroić w paseczki. Mięso włożyć do miski i zalać maślanką. Dodać przyprawy, wymieszać.
Bataty pokroić na plastry. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Kolendrę posiekać, wymieszać z sokiem z limonki, pieprzem i szczyptą soli.
Patyczki do szaszłyków jeśli macie drewniane zamoczyć w wodzie na 15 minut.
Patyczki do szaszłyków jeśli macie drewniane zamoczyć w wodzie na 15 minut.
Rozgrzać grill, opcjonalnie patelnię grillową jeśli robicie obiad na kuchence.
Papryki i cebulę pokroić na duże kawałki. Gdy mięso się marynuje zrobić szaszłyki. Mięso pokrojone w kostkę nabijać na patyczki przekładając je papryką kolorową i cebulą. Mięso pokrojone w paseczki nabijać na patyczki tworząc płaską falę. Szaszłyki ułożyć na grillu (np na tackach) lub patelni posmarowanej olejem i grillować około 10 minut, obracając co 2 minuty, aż kurczak się usmaży. Obok położyć plastry batatów. Grillować aż zmiękną.
Mango obrać i razem z sokiem z limonki i wodą rozdrobnić blenderem, aż powstanie gładki sos. Doprawić do smaku sosem chilli.
Szaszłyki podać z sosem z mango, plastrami batatów polanymi sosem kolendrowym. Smacznego.
Danie lekkie i kojarzy mi się z letnimi wieczorami przy grillu. Tęsknota za latem się odzywa...
OdpowiedzUsuń