Placek rosti z boczkiem z surowych ziemniaków
Rosti to placek ziemniaczany po szwajcarsku. Mieszkańcy Szwajcarii dużym szacunkiem darzą ziemniaki i za narodowe danie uznają banalnie prosty specjał, czyli placek przyrządzany z ziemniaków surowych lub wcześniej podgotowanych i często jedzą go na śniadanie.
Do tej pory robiłam te małe placki rosti jako dodatek do gulaszu, tym razem postanowiłam zrobić jeden duży, który starczył na obiad dla 2 osób. Polecam.
Placek rosti z boczkiem z surowych ziemniaków
- 600 g ziemniaków mącznych
- 100 g boczku wędzonego surowego
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- smalec lub inny tłuszcz do smażenia
- dodatki:
- kwaśna śmietana
- jajko sadzone
- szczypiorek lub koperek
Ziemniaki mocno skrobiowe, sypkie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski i posolić. Dzięki temu uwolnimy prawie cały płyn z ziemniaków i po usmażeniu będą bardziej chrupkie. Odstawić na kilka minut. Następnie ziemniaki odcisnąć z płynu przez gazę lub na sicie. Mają być maksymalnie suche. Masło roztopić. Boczek pokroić w kosteczkę. Dodać do ziemniaków boczek, roztopione masło i pieprz, wymieszać.
Na patelni (u mnie wielkości dużego talerza) rozgrzać łyżkę smalcu lub innego tłuszczu np olej rzepakowy. Wyłożyć ziemniaki, docisnąć, wyrównać. Smażyć na małym ogniu około 20-25 minut. Placek przykryć talerzem, odwrócić patelnię, przerzucić placek na talerz i szybkim ruchem zsunąć na patelnię, uważając żeby nam się nie “rozwalił”. Smażyć na drugiej stronie kolejne 20-25 minut na małym ogniu.
W międzyczasie usmażyć jajka.
Placek podawać z jajkami, kwaśną śmietaną, posypany koperkiem.
Jeśli macie patelnię żeliwną to po przerzuceniu placka na drugą stronę możecie włożyć go do piekarnika na 20-25 minut w temp 180 st. by tam się dopiekł.
Zapisuje przepis, konieczne do zrobienia. Dzięki.
OdpowiedzUsuńPolecam się, daj znać jak wyszło.
Usuń