Placki ziemniaczane szwajcarskie rosti

Znudziły się wam tradycyjne placki ziemniaczane, albo macie z nimi za dużo pracy i chcecie coś łatwiejszego i szybszego w przygotowaniu? Polecam w takim razie przygotowywać placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, nazywają się rosti i są z grubo startych ziemniaków. Oprócz ziemniaków dodaje się tylko przyprawy, żadnego jajka czy mąki, a one spokojnie w trakcie smażenia się skleją, a do tego będą mega chrupiące. Polecam. 

rosti, ziemniaki, placki, obiad, bernika, kulinarny pamietnik



Placki ziemniaczane szwajcarskie rosti
  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia



Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie odcisnąć dokładnie wodę. Na sicie lub durszlaku ziemniaki przepłukać 2 razy, ponownie odcisnąć wodę. Wypłukanie skrobi powoduje że placki będą zdecydowanie bardziej chrupiące. 
Dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta, nie za grube, tak by powstały cienkie, chrupiące placki. Smażyć kilka minut z obu stron. Wyjąć na talerz, podać ze śmietaną, sosem czosnkowym albo gulaszem.

placki, ziemniaki, obiad, rosti, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. Właśnie takie chrupiące placuszki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Coś zdecydowanie dla mnie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger