Czekoladowy chleb bananowy

Jeśli jeszcze nigdy nie dodaliście czekolady do swojego chleba bananowego, to był błąd. Bo czekoladowy chleb z aromatem kawy to pyszna alternatywa na weekendowe ciasto albo i śniadanie. Zróbcie koniecznie. Szybkie i proste ciasto, idealne na każdą porę. Źródło.

banany, chleb bananowy, czekolada, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik


Czekoladowy chleb bananowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki rozgniecionego dojrzałego banana
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki stopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka espresso instant, rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Rozgrzej piekarnik do 175 °. Formę, keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej misce wymieszać maślankę, banany rozgniecione, olej kokosowy, jajko, miód, ekstrakt waniliowy i kawę. Dodać składniki mokre do składników suchych. Wymieszać łyżką (nie używać miksera). Czekoladę połamać, pokroić na kawałeczki. Dodać do ciasta 2/3 kawałków czekolady, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Wierzch posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do piekarnika i piec ok 55 min. Ostudzić w formie przed wyjęciem.

banany, chleb bananowy, czekolada, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

banany, chleb bananowy, czekolada, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger