Zupa koperkowa z klopsikami

Prosta i pyszna zupa. Klasyka. Zupa, koperek, pulpeciki. Zawsze wychodzi idealnie. A czy wy lubicie koperek? Ja nie przepadam za nim za bardzo, ale wyjątkiem są pyszne zupy, wtedy mi on wyjątkowo nie przeszkadza. I ta zupa taka jest, mogę ją jeść bez problemów. Mimo że na co dzień koperkowi mówię stanowcze Nie.
Inspiracja - Kwestia smaku.


Zupa koperkowa z klopsikami

klopsiki:
  • 250 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • łyżka koperku posiekanego
zupa:
  • łyżka masła
  • cebula
  • 300 g ziemniaków
  • marchewka
  • litr bulionu
  • szczypta kurkumy
  • koperek posiekany
  • śmietana 18% do zup



  • Mięso mielone, jajko, koperek wymieszać, doprawić solą i pieprzem, uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok.
  • Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, następnie dodać ziemniaki oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Smażyć warzywa przez ok. 5 minut. Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Włożyć pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger