Popękane czekoladowe ciastka Chocolate Crinkles
Znacie te ciasteczka? To chocolate crinkles. Są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Ich smak przypomina brownie. Są mięciutkie w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w pudrowej otulinie.  Do tego wyglądają efektownie dzięki pęknięciom powstałym w trakcie pieczenia. Idealne do popołudniowej kawy, na podwieczorek do mleka dla dzieci czy na prezent dla każdego wielbiciela czekoladowych wypieków. Ja skorzystałam z tego przepisu. 
Popękane czekoladowe ciastka Chocolate Crinkles
- 60 g ciemnego kakao
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 50 ml oleju np rzepakowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- cukier puder
Do dużej miski wsypać kakao, cukier, sól, wlać olej i ekstrakt z wanilii. Wymieszać, następnie dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do ciasta. Ponownie całość dokładnie wymieszać mikserem do powstania jednolitej konsystencji. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na na ok. 3 godziny. A najlepiej do zamrażarki na około godzinę. 
Piekarnik nagrzać do 180 st. Po schłodzeniu ciasto wyjąć. Do małej miseczki wsypać cukier puder. W zależności czy chcemy ciastka duże to porcje ciasta nabierać dużą łyżką, jeśli chcemy ciastka małe to nabierać ciasto mniejszą. Ja nabierałam miarką o wielkości 1,5 łyżeczki. 
Ręce do formowania ciasta najlepiej mieć obsypane cukrem pudrem. Porcje ciasta zdjąć z łyżeczki/łyżki i uformować kulkę (jeśli ciasto się klei do rąk to posypać ręce cukrem pudrem). 
Kulkę włożyć do cukru pudru i dokładnie w nim ją obtoczyć.
Kulki układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku przez ok. 10 minut.
Wyjąć przełożyć do wystudzenia na kratkę.
Kulkę włożyć do cukru pudru i dokładnie w nim ją obtoczyć.
Kulki układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku przez ok. 10 minut.
Wyjąć przełożyć do wystudzenia na kratkę.
 
 
 








 
 
 


 
 
 
%20(1).jpg) 
 
 
Zrobiłam, jutro dzieciaki chcą powtórkę. Pychota jak stwierdziły. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się ciesze. Pozdrawiam.
UsuńCiasteczka oklapły, wsiąknęły cukier, co poszło nie tak???
OdpowiedzUsuńU mnie musiały się piec 20 minut, i dałam 2 czubate łyżki mąki więcej, dopiero wtedy wyszły takie jak na zdjęciu. Bardzo dobre w smaku!
OdpowiedzUsuńDobra porcja wiedzy, bardzo interesujący blog
OdpowiedzUsuń