Makaron z kurczakiem, gorgonzolą i gruszką

Gdy obiad gotuje w domu mężczyzna na 100 procent możesz spodziewać się niespodziewanego. Tak było i tym razem. Mąż zanurkował w lodówce, wyjął różne produkty i przygotował włoski obiad. I muszę powiedzieć, że wyszło mu to bardzo dobrze. Bo gorgonzola, orzechy, parmezan to klasyk i sprawdza się zawsze i wszędzie. A dodatek gruszki danie orzeźwił i dosłodził. Eksperyment udany na 5 z plusem.


makaron, obiad, gruszka, gorgonzola, kurczak, drob, bernika, kulinarny pamietnik

Makaron z kurczakiem, gorgonzolą i gruszką
  • 2 niewielkie piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 150 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • makaron np kokardki (wg ilości osób)
  • orzechy włoskie
  • 1 gruszka
  • parmezan
  • cebula dymka zielona część
  • olej do smażenia


Cebule i czosnek posiekać w kosteczkę. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, następnie czosnek, smażyć aż się cebula zeszkli. Dodać pokrojonego kurczaka. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć na niewielkim ogniu kilka minut. 
Orzechy drobno posiekać. W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać gorgonzolę i ¾ orzechów. Gotować mieszając aż się ser roztopi. Następnie wyłączyć ogień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Doprawić całość do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem. Sos wlać na patelnię do kurczaka, wymieszać. 
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Dodać na patelnię,wymieszać. 
Gruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na talerz wyłożyć porcję makaronu z kurczakiem i sosem. Dodać na wierzch trochę startej gruszki, posypać startym (płatkami) parmezanem, posiekanymi orzechami i pokrojoną cebulką dymką.

makaron, obiad, gruszka, gorgonzola, kurczak, drob, bernika, kulinarny pamietnik


makaron, obiad, gruszka, gorgonzola, kurczak, drob, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger