Kotlety ryżowe z mozzarellą

Kotlety ryżowe to popisowe danie mojego męża. Do tej pory robił je w formie tradycyjnej, tym razem postanowił przygotować tak by przypominały włoskie kulki ryżowe arancini. Do środka dał nawet po kawałku mozzarelli i usmażył w głębokim tłuszczu. Dzięki temu zyskał chrupiącą skórkę. Było pysznie, szczególnie z sosem pomidorowym. 

kotlet, ryz, kotlety ryzowe, arancini, obiad, mozzarella, bernika, wegeteraianskie, kulinarny pamietnik

Kotlety ryżowe z mozzarellą
  • 2 woreczki ryżu (woreczek 100 g)
  • 2 cebule 
  • bułka tarta
  • 2 jajka (1 jajko na 1 woreczek ryżu) 
  • 300 g sera żółtego startego
  • mozzarella
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu 
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • mąka do panierki
  • jajko do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia


Ryż ugotować na dość miękko z dodatkiem soli. Odstawić, żeby przestygł. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę. Do ryżu dodać posiekaną cebule, 2 jajka, starty ser na grubych oczkach, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie klejąca do wyrabiania z niej kotlecików. Całość  dobrze wyrobić. Etap dodawania bułki każdy musi wyczuć sam. To mogą być 4 łyżki a może być więcej. Zostawić masę na kilka minut, żeby bułka wpiła wilgoć i zespoliła masę zanim będziemy robić kotleciki. Mozzarellę pokroić w kostkę. Wilgotnymi dłońmi nabrać porcję masy ryżowej, rozpłaszczyć na dłoni, w środek włożyć kawałek mozzarelli, skleić całość formując kule. Nie zrażać się że masa się mocno klei do rąk. Kotlety obtaczać jak tradycyjne kotlety czyli najpierw mące, potem roztrzepanym jajku i na koniec w tartej bułce. W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Na tyle dużo żeby smażyć kulki w głębokim tłuszczu przez kilka minut, aż skórka ładnie zbrązowieje. Podawać z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklankę passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki śmietany
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojoną cebulę. Podsmażyć, następnie dodać albo puszkę pokrojonych pomidorów lub passatę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Gotować na niewielkim ogniu 5 minut. Następnie całość zmiksować na gładki sos. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać. 


kotlet, ryz, kotlety ryzowe, arancini, obiad, mozzarella, bernika, wegeteraianskie, kulinarny pamietnik

kotlet, ryz, kotlety ryzowe, arancini, obiad, mozzarella, bernika, wegeteraianskie, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger