Kotlety ryżowe z mozzarellą
Kotlety ryżowe to popisowe danie mojego męża. Do tej pory robił je w formie tradycyjnej, tym razem postanowił przygotować tak by przypominały włoskie kulki ryżowe arancini. Do środka dał nawet po kawałku mozzarelli i usmażył w głębokim tłuszczu. Dzięki temu zyskał chrupiącą skórkę. Było pysznie, szczególnie z sosem pomidorowym.
Kotlety ryżowe z mozzarellą
- 2 woreczki ryżu (woreczek 100 g)
- 2 cebule
- bułka tarta
- 2 jajka (1 jajko na 1 woreczek ryżu)
- 300 g sera żółtego startego
- mozzarella
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 2-3 łyżki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- mąka do panierki
- jajko do panierki
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Ryż ugotować na dość miękko z dodatkiem soli. Odstawić, żeby przestygł. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę. Do ryżu dodać posiekaną cebule, 2 jajka, starty ser na grubych oczkach, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie klejąca do wyrabiania z niej kotlecików. Całość dobrze wyrobić. Etap dodawania bułki każdy musi wyczuć sam. To mogą być 4 łyżki a może być więcej. Zostawić masę na kilka minut, żeby bułka wpiła wilgoć i zespoliła masę zanim będziemy robić kotleciki. Mozzarellę pokroić w kostkę. Wilgotnymi dłońmi nabrać porcję masy ryżowej, rozpłaszczyć na dłoni, w środek włożyć kawałek mozzarelli, skleić całość formując kule. Nie zrażać się że masa się mocno klei do rąk. Kotlety obtaczać jak tradycyjne kotlety czyli najpierw mące, potem roztrzepanym jajku i na koniec w tartej bułce. W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Na tyle dużo żeby smażyć kulki w głębokim tłuszczu przez kilka minut, aż skórka ładnie zbrązowieje. Podawać z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 szklankę passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta cukru
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki śmietany
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojoną cebulę. Podsmażyć, następnie dodać albo puszkę pokrojonych pomidorów lub passatę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Gotować na niewielkim ogniu 5 minut. Następnie całość zmiksować na gładki sos. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz