Bezowy wieniec z piernikowym kremem

Beza pavlova może mieć różne wersje i kształty. Ja tym razem zamiast tradycyjnego kopca zrobiłam wieniec, okrąg wyciskany za pomocą szprycy. Wierzch to krem z mascarpone z piernikami i korzennymi przyprawami. Całości dopełniają świeże owoce. Pyszne, eleganckie ciasto nie tylko na święta ale i karnawał. 

beza, pavlova, ciasto, deser, bialka, bernika, kulinarny pamietnik

Bezowy wieniec z piernikowym kremem

beza:
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru drobnego
  • łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej
krem:
  • 360 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g pierników
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
dodatki:
  • dżem truskawkowy
  • owoce np jagody, żurawina, wiśnie
  • rozmaryn



Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do misy miksera i na maksymalnych obrotach ubić na sztywno. Pod koniec dodawać po łyżce cukru i ubijać. Do gotowej masy dodać łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę octu winnego. Wymieszać całość delikatnie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć kształt wieńca z otworem w środku. 



Blachę z  ciastem wstawić do pieca nagrzanego do 180 st, po 5 min przykręcić temperaturę na 150 st. Piec 1,5 godziny. 


Studzić, a raczej suszyć bezę w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę odkleić od papieru, przełożyć na paterę. 


Do malaksera włożyć pierniki i zblendować na pył. 
Do misy wlać śmietankę i na maksymalnym obrotach ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, rozdrobnione pierniki i przyprawy. Wymieszać. Owoce umyć.
Wierzch bezy posmarować dżemem, wyłożyć krem piernikowy i owoce, udekorować rozmarynem, piernikami. Można jeszcze posypać mieloną kawą. 


beza, pavlova, ciasto, deser, bialka, bernika, kulinarny pamietnik

beza, pavlova, ciasto, deser, bialka, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger