Surówka z kiszonej kapusty z majonezem

Prosta i pyszna surówka obiadowa z kiszonej kapusty. Niby nic odkrywczego, ale dodanie majonezu do niej powoduje, że smak jest całkowicie inny, a surówka jest bardziej kremowa i delikatniejsza. I nie bójcie się połączenia kiszonki z majonezem, to nic strasznego, to zdecydowanie lepszy smak.


surowka, kiszona kapusta, kapusta, obiad, majonez, bernika, kulinarny pamietnik

Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
  • 1/2 kg kapusty kiszonej (u mnie domowa)
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula 
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • cukier


Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić. Włożyć do miski. Warzywa obrać.  Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, pietruszkę posiekać. Wszystko warzywa dodać do kapusty, wymieszać. Dodać majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.  Ponownie całość dokładnie wymieszać.

surowka, kiszona kapusta, kapusta, obiad, majonez, bernika, kulinarny pamietnik

surowka, kiszona kapusta, kapusta, obiad, majonez, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Prosto, smacznie, pysznie. Uwielbiam kapustę kiszoną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto zima przygotować bo jest pełna witamin. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger