Kremowy sernik na piernikowym spodzie
Bardzo lubimy serniki, ale rzadko je robię bo jeszcze nie znalazłem takiego idealnego, kremowego, delikatnego a jednocześnie wilgotnego. do przygotowania tego sernika skłoniła mnie reklama z gazety sklepu Biedronka. Okazało się że sernik jest wyjątkowy w smaku, powiedziałabym że idealny, szczególnie że połączenia sera i piernikowego spodu okazało się strzałem w dziesiątkę. Ten sernik warto przygotować nie tylko od święta ale i teraz w trakcie karnawału. I co najważniejsze pięknie wyrósł i niewiele upadł. Polecam.
Kremowy sernik na piernikowym spodzie
- 200 g pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem)
- ozdobne pierniki do dekoracji
- jadalne dekoracje
- 1 kg serka naturalnego lub trzykrotnie mielonego
- 100 g masła miękkiego
- 150 g cukru pudru
- 6 jajek M
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy (16 g) z prawdziwą wanilią
- ½ łyżeczki aromatu rumowego
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem od pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, poza obręcz. Boków tortownicy niczym nie smarujemy.
Pierniki w czekoladzie zmiksować blenderem. Wsypać do tortownicy i wylepić dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa: wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na puszysty krem. Cały czas miksując do masy stopniowo dodać po jednym żółtku. Miksować jeszcze kilka minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawać po łyżce sera i dalej miksować, ale na najniższych obrotach. Cały czas miksując na minimum do masy dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, aromat rumowy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej, tym razem bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę serową przełożyć na piernikowy spód. Wyrównać.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik udekorować piernikami i innymi dodatkami jak np suszone pomarańcze, żurawina, laski cynamonu, anyż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz