Kremowy sernik na piernikowym spodzie

Bardzo lubimy serniki, ale rzadko je robię bo jeszcze nie znalazłem takiego idealnego, kremowego, delikatnego a jednocześnie wilgotnego. do przygotowania tego sernika skłoniła mnie reklama z gazety sklepu Biedronka. Okazało się że sernik jest wyjątkowy w smaku, powiedziałabym że idealny, szczególnie że połączenia sera i piernikowego spodu okazało się strzałem w dziesiątkę. Ten sernik warto przygotować nie tylko od święta ale i teraz w trakcie karnawału. I co najważniejsze pięknie wyrósł i niewiele upadł. Polecam.


sernik, ciasto twarog, pierniki, swieta, deser, biedronka, bernika, kulinarny pamietnik


Kremowy sernik na piernikowym spodzie
  • 200 g pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem)
  • ozdobne pierniki do dekoracji
  • jadalne dekoracje
masa serowa:
  • 1 kg serka naturalnego lub trzykrotnie mielonego
  • 100 g masła miękkiego
  • 150 g cukru pudru
  • 6 jajek M
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy (16 g) z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki aromatu rumowego


Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem od pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, poza obręcz. Boków tortownicy niczym nie smarujemy. 
Pierniki w czekoladzie zmiksować blenderem. Wsypać do tortownicy i wylepić dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 

Masa serowa: wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na puszysty krem. Cały czas miksując do masy stopniowo dodać po jednym żółtku. Miksować jeszcze kilka minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawać po łyżce sera i dalej miksować, ale na najniższych obrotach. Cały czas miksując na minimum do masy dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, aromat rumowy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej, tym razem bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę serową przełożyć na piernikowy spód. Wyrównać.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik udekorować piernikami i innymi dodatkami jak np suszone pomarańcze, żurawina, laski cynamonu, anyż. 


sernik, ciasto twarog, pierniki, swieta, deser, biedronka, bernika, kulinarny pamietnik
  
sernik, ciasto twarog, pierniki, swieta, deser, biedronka, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger