Kurczak z patelni ala diavola

Pollo alla diavola, chicken ala diavola, czyli kurczak diabelski to włoski sposób na kurczaka. We włoskiej kuchni alla diavola lub al diavolo to termin, który określa zarówno żywy ogień podczas grillowania mięsa na rozgrzanych węglach, ale także „diabelski sposób”na pikantność potrawy poprzez dodanie świeżego lub suszonego czerwonego chili, czarnego pieprzu i octu. Wszystko to powoduje, że kurczak ma niepowtarzalny smak. I korzystając z pomocy przepisu na stronie kuchnia.it przygotowałam przepyszny obiad, kurczaka smażonego w całości po diabelsku.


kurczak, drob, patelnia, obiad, diavola, bernika, kulinarny pamietnik

Kurczak z patelni ala diavola
  • 1 kurczak o wadze ok. 1,2 kg do 1,5 kg
marynata:
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki oliwy


Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Kurczaka przeciąć na pół od strony piersi i rozpłaszczyć, w razie potrzeby łamiąc kości na udkach i skrzydełkach ale nie rozcinać całkowicie, ma nadal być połączony kręgosłupem. 
Kurczaka posmarować dokładnie marynatą, wcierając jej składniki w skórę  i pod skórę. Odstawić na ok. 1 godzinę (lub na dłużej, w lodówce).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, opcja grzałka góra dół. 
Rozgrzać dużą patelnię, na której zmieści się cały kurczak. Włożyć kurczaka rozciętą stroną na dół, docisnąć do dna patelni i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie odwrócić kurczaka na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Jeśli macie patelnię, którą można włożyć do piekarnika to wkładacie ją całą z kurczakiem (pamiętając aby przed włożeniem odwrócić kurczaka na patelni skórką ku górze). Jeśli nie, to kurczaka należy przełożyć do naczynia żaroodpornego - skórą ku górze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 45-60 minut. 
Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika,  przykryć folią aluminiową i odstawić na 5 minut, aby mięso "odpoczęło". Następnie podzielić na porcje. 

kurczak, drob, patelnia, obiad, diavola, bernika, kulinarny pamietnik

kurczak, drob, patelnia, obiad, diavola, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger