Krem z zielonych warzyw z chipsem z chorizo i fetą
Po świątecznym dogadzaniu sobie warto zjeść coś lekkiego, zdrowego i szybkiego w przygotowaniu. Polecam zupę krem z zielonych warzyw. Jeśli nie macie świeżych warzyw możecie wykorzystać warzywne mrożonki. Zupa będzie równie smaczna. Dla osób, które lubią mieć mięsny dodatek w takim daniu polecam wzbogacić zupę chipsem z salami czy hiszpańskiej kiełbasy chorizo.
Krem z zielonych warzyw z chipsem z chorizo i fetą
- 250 g różyczek brokuła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 100 g groszku zielonego mrożonego
- 100 g szpinak mrożonego (lub świeżego)
- 200 g fasolki szparagowej zielonej (mrożona)
- 600 ml bulionu np warzywnego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- szczypta kuminu do smaku
- 1-2 łyżki śmietany do zup 18%
- olej do smażenia
- plasterki salami lub chorizo
- feta
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Włożyć wszystkie zielone warzywa, zalać bulionem i gotować przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować na gładki krem, na koniec dodając śmietanę i jeszcze raz miksując (ja przelewam do kielicha tulipan i w nim miksuje, a następnie ponownie do garnka). Jeśli zupa będzie zbyt gęsta to dolać trochę wody. Zupę doprawić kuminem, solą i pieprzem do smaku.
Plasterki chorizo lub salami umieścić na patelni bez tłuszczu (lub na minutę w mikrofali) i wysmażyć na cienki chips.
Fetę pokroić w kostkę. Zupę wlać do talerzy, na wierzch włożyć kostki fety i plasterki kiełbasy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz