Chrupiące miseczki z tortilli z guacamole, salsą z dyni, kolorowej papryki, cukinii i kiełbasą polską surową dojrzewajacą Balcerzak

Nieuchronnie zbliża się kolejny koniec roku, a wraz z nim sylwestrowe imprezy, przyjęcia a potem szaleństwo karnawałowe. Na każdej z tych imprez nie może zabraknąć kolorowych, apetycznych przekąsek, które zaskoczą naszych gości. Dlatego proponuję wam przygotowanie prostego i mega szybkiego, imprezowego dania, czyli miseczek z tortilli z warzywami i dodatkiem polskiej surowej dojrzewającej kiełbasy Balcerzak, która świetnie podkreśla smak dania. Całość nie tylko kusi kolorami ale zapewniam, że smaku takim miseczkom nie brakuje i każdy kto lubi meksykańskie smaki nie zawiedzie się po ich skosztowaniu. Polecam nie tylko miseczki ale i kiełbasę Balcerzak.

kielbasa, tortilla, sylwester, impreza, balcerzak, awokado, dynia, guacamole, bernika, kulinarny pamietnik

Chrupiące miseczki z tortilli z guacamole, salsą z dyni, kolorowej papryki, cukinii i kiełbasą polską surową dojrzewającą Balcerzak
  • mini tortille pszenne (u mnie pomidorowe)
  • guacamole
  • 2 papryki kolorowe
  • połowa dyni piżmowej
  • cukinia
  • kiełbasa polska surowa dojrzewająca Balcerzak
  • czerwona cebula
  • szczypta kuminu
  • szczypta czerwonej papryki
  • kolendra
  • olej czosnkowy lub chilli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Foremki do muffinów posmarować delikatnie olejem.Tortille ułożyć w foremkach tworząc miseczki. Włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Wyjąć z foremki.

Guacamole
  • 1 awokado
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól do smaku

Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę.  Miąższ rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z limonki, czosnkiem drobno pokrojonym, solą, pieprzem, łyżeczką oliwy z oliwek, kawałkiem chilli i drobno posiekaną cebulą.
Kolorowe papryki, dynię i cukinię pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju czosnkowego lub chilli, włożyć warzywa i smażyć kilka minut aż lekko zmiękną. Oprószyć solą, kuminem, papryką i pieprzem. 

kielbasa, tortilla, sylwester, impreza, balcerzak, awokado, dynia, guacamole, bernika, kulinarny pamietnik

Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki, a czerwoną cebulę w cienkie piórka. 

kielbasa, tortilla, sylwester, impreza, balcerzak, awokado, dynia, guacamole, bernika, kulinarny pamietnik

Do miseczek włożyć porcje guacamole, następnie łyżkę smażonych warzyw, na to plasterki kiełbasy, piórka czerwonej cebuli, ozdobić listkami kolendry, skropić olejem np chilli.

kielbasa, tortilla, sylwester, impreza, balcerzak, awokado, dynia, guacamole, bernika, kulinarny pamietnik

 kielbasa, tortilla, sylwester, impreza, balcerzak, awokado, dynia, guacamole, bernika, kulinarny pamietnik

kielbasa, tortilla, sylwester, impreza, balcerzak, awokado, dynia, guacamole, bernika, kulinarny pamietnik
  
kielbasa, tortilla, sylwester, impreza, balcerzak, awokado, dynia, guacamole, bernika, kulinarny pamietnik
  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger