Chrupiące miseczki z tortilli z guacamole, salsą z dyni, papryki, cukinii i kiełbasą
Nieuchronnie zbliża się kolejny koniec roku, a wraz z nim sylwestrowe imprezy, przyjęcia a potem szaleństwo karnawałowe. Na każdej z tych imprez nie może zabraknąć kolorowych, apetycznych przekąsek, które zaskoczą naszych gości. Dlatego proponuję wam przygotowanie prostego i mega szybkiego, imprezowego dania, czyli miseczek z tortilli z warzywami i dodatkiem polskiej surowej dojrzewającej kiełbasy Balcerzak, która świetnie podkreśla smak dania. Całość nie tylko kusi kolorami ale zapewniam, że smaku takim miseczkom nie brakuje i każdy kto lubi meksykańskie smaki nie zawiedzie się po ich skosztowaniu. Polecam nie tylko miseczki ale i kiełbasę Balcerzak.
Chrupiące miseczki z tortilli z guacamole, salsą z dyni, kolorowej papryki, cukinii i kiełbasą polską surową dojrzewającą Balcerzak
- mini tortille pszenne (u mnie pomidorowe)
- guacamole
- 2 papryki kolorowe
- połowa dyni piżmowej
- cukinia
- kiełbasa polska surowa dojrzewająca Balcerzak
- czerwona cebula
- szczypta kuminu
- szczypta czerwonej papryki
- kolendra
- olej czosnkowy lub chilli
- sól
- świeżo mielony pieprz
Foremki do muffinów posmarować delikatnie olejem.Tortille ułożyć w foremkach tworząc miseczki. Włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Wyjąć z foremki.
Guacamole
- 1 awokado
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- sól do smaku
Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z limonki, czosnkiem drobno pokrojonym, solą, pieprzem, łyżeczką oliwy z oliwek, kawałkiem chilli i drobno posiekaną cebulą.
Kolorowe papryki, dynię i cukinię pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju czosnkowego lub chilli, włożyć warzywa i smażyć kilka minut aż lekko zmiękną. Oprószyć solą, kuminem, papryką i pieprzem.
Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki, a czerwoną cebulę w cienkie piórka.
Do miseczek włożyć porcje guacamole, następnie łyżkę smażonych warzyw, na to plasterki kiełbasy, piórka czerwonej cebuli, ozdobić listkami kolendry, skropić olejem np chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz