Śledzie w suszonych pomidorach i musztardzie francuskiej

Jutro Wigilia, więc każdy z was już zapewne ma konkretny plan co w tym dniu podaje na świąteczny stół. Ale gdyby jednak jeszcze ktoś z was szukał pomysłu na śledzie to przestawiam ostatni przedświąteczny wpis. Te śledzie ostatnio jadłam na imprezie w restauracji i tak nam zasmakowały że postanowiłam przygotować je na naszą Wigilię jak co roku jako nowe śledziowe danie. Śledzie w połączeniu z musztardą i suszonymi pomidorami są wyjątkowe i będą wam na pewno smakować. Polecam.

sledzie, szuszone pomidory, wigilia, swieta boze narodzenie, przekaska, ryba, bernika, kulinarny pamietnik


Śledzie w suszonych pomidorach i musztardzie francuskiej
  • 700 g filetów śledziowych a'la matias
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 250 g 
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy


Śledzie namoczyć w zimnej wodzie albo mleku na min 2 h. Odcedzić, osuszyć i pokroić w paski/dzwonka. Włożyć do miski. 
Cebulę pokroić w piórka, pomidory na niewielkie kawałki lub plasterki. Wszystko dodać do śledzi, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać olej ze słoiczka z pomidorów, uzupełnić olejem rzepakowym, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min 2 h, a najlepiej na cały dzień a nawet dwa dni.  Po tym czasie są idealne.


sledzie, szuszone pomidory, wigilia, swieta boze narodzenie, przekaska, ryba, bernika, kulinarny pamietnik

sledzie, szuszone pomidory, wigilia, swieta boze narodzenie, przekaska, ryba, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger