Muffiny czekoladowe renifery

Jak sprawić dzieciakom frajdę w przedświątecznym czasie, a jednocześnie wspólnie, aktywnie spędzić ten czas? Na przykład zrobić razem muffinki renifery. Muffinki są proste do przygotowania, mocno czekoladowe, a i ich ozdabianie nie powinno być zbyt trudne dla dzieci, za to będzie dużo radości i frajdy. Polecam. 
Przepis na muffinki z Kwestii smaku. 

muffiny, babeczki, renifery, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik, dzieci


Muffiny czekoladowe renifery
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady deserowej, mlecznej lub białej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao słodkiego 
  • 1 szklanka (190 g) cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka (L)
  • 170 ml mleka
  • papilotki do muffinek 
dodatki:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietany kremówki 
  • małe biszkopty
  • białe i czerwone drażetki, mms-y lub inne cukierki
  • precelki



Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać. W osobnej misce wymieszać razem jajka, mleko. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Wlać roztopione masło i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać kilka razy, ciasto ma być lekko grudkowate. Masę włożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec około 20-25 minut, do czasu aż muffiny urosną, a wetknięty patyczek będzie suchy. Odstawić do przestudzenia.

muffiny, babeczki, renifery, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik, dzieci

Ozdobić muffinki. Wierzch muffinek posmarować czekoladą.  Na to przykleić po biszkopcie, u góry przykleić białe cukierki jako oczy i rogi z precelków. Na biszkopty za pomocą odrobiny polewy czekoladowej przykleić czerwone cukierki jako noski. Na białych cukierkach czyli oczach również za pomocą odrobiny polewy czekoladowej nałożonej na wykałaczkę zrobić źrenice. Gotowe.

muffiny, babeczki, renifery, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik, dzieci

muffiny, babeczki, renifery, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik, dzieci

muffiny, babeczki, renifery, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik, dzieci

4 komentarze:

  1. Witam ile wychodiz muffinek

    OdpowiedzUsuń
  2. A co robi się z tą śmietaną kremówka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A już widzę swój błąd. Czekoladę rozpuścić w śmietance. I taka polewa posmarować muffinki.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger