Czekoladowe ciasto z majonezem
Czekoladowe ciasto z majonezem zamiast jajek i mleka. Mega wilgotne, delikatne, a do tego robi się je ekspresowo i nie wymaga dużej ilości składników. Z dodatkiem przyprawy do piernika, polewy czekoladowej i lodów to idealny świąteczny deser.
Czekoladowe ciasto z majonezem
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- orzechy włoskie
- lody
- 100 g masła
- 50 g ciemnego kakao
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Blaszkę o wymiarach u mnie 22 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, cynamon, przyprawę do piernika, kakao i sodę. Dodać wodę, majonez i wanilię. Całość wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut. Wyjąć, odstawić do ostudzenia.
Zrobić polewę. Masło roztopić w rondelku. Dodać kakao, cukier puder, żelatynę i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką, aż powstanie jednolita gładka masa.
Wystudzone ciasto posmarować polewą. Pokroić na kawałki, każdy posypać pokrojonymi orzechami, podawać najlepiej z lodami.
Cóż za głęboka czerń!
OdpowiedzUsuńO tak obłędna. Polecam.
UsuńWygląda przepysznie. Smakuje na pewno jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak było wyjątkowo smaczne.
Usuń