Uszka wigilijne z farszem mielonym

Do wigilijnego barszczu najlepsze na świecie są uszka z grzybami i kapustą. A najlepiej jeśli jest to domowa kiszona kapusta i zbierane własnoręcznie grzyby. Ale nie zawsze można mieć wszystko, ważne że są domowe uszka. Tym razem farsz jest mielony, dzięki czemu łatwiej się go pakuje do ciasta. I mimo, że to praca długa i misterna, ale wcale nie taka trudna jakby się wydawało. Trochę wprawy i gotowe, a barszcz będzie pierwsza klasa.

uszka, wigilia, barszcz, pierogi, kapusta, grzyby, boze narodzenia, bernika, kulinarny pamietnik

Uszka wigilijne z farszem mielonym
  • 300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
farsz:
  • ok 500 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Ciasto: Na stolnicę wyłożyć mąkę, dodać sól. Do garnuszka wlać gorącą wodę i olej, wymieszać. Wlać stopniowo do mąki cały czas zagarniając ją i ugniatając. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić je na chwilę pod przykryciem. 

Farsz: Namoczyć grzyby w wodzie, odstawić na 1h. Następnie zagotować. Wodę odlać do innego naczynia, aby użyć ją do przygotowania zupy grzybowej albo dodać do farszu, jeśli będzie zbyt suchy. Grzyby drobno posiekać. Kapustę przepłukać, odcisnąć z wody, drobno posiekać. Włożyć do garnka, zalać wodą, ale tylko tyle żeby woda ją przykryła. Dodać ziele angielskie, kminek i liść laurowy. Ugotować do miękkości (na małym ogniu). Woda ma całkowicie wyparować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do kapusty razem z grzybami, wszystko wymieszać i podsmażyć przez 5 minut. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie farsz zmielić, dzięki czemu będzie się łatwiej nakładać na ciasto.

Ciasto podzielić na porcje i cienko rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wykrawać kieliszkiem małe kółka. Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta i zlepiać jak pierogi. Owinąć wokół palca i skleić ze sobą rogi, dzięki czemu powstanie uszko.
Zagotować w garnku osoloną wodę. Uszka gotować partiami po ok 20-30 sztuk, przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć, przelać zimną wodą i przełożyć na płaski talerz by wystygły. Można zamrozić albo w lodówce trzymać do 3 dni.

uszka, wigilia, barszcz, pierogi, kapusta, grzyby, boze narodzenia, bernika, kulinarny pamietnik

uszka, wigilia, barszcz, pierogi, kapusta, grzyby, boze narodzenia, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger