Wigilijny tatar ze śledzia

Jako że uwielbiam śledzie to nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Eksperymentuje z ich smakiem, ale w tym przepisie postawiłam na klasykę i piękną, nietypową dekorację i delikatny smak majonezu, który podkreśla smak tego dania. To Wigilijny tatar ze śledzia. Skusicie się ?


wigilia, tatar, sledzie, ryby, kolacja, wege, bernika, kulinarny pamietnik, kapary


Wigilijny tatar ze śledzia
  • 3 filety ze śledzia - solone matiasy
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka pieczarek konserwowych lub domowych marynowanych grzybów
  • 2-3 koktajlowe pomidory
  • mała papryczka chili
  • 1 mała czerwona cebula
  • kapary (duże jak i małe)
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majonezu 
  • pieprz kolorowy
  • rozmaryn



Matiasy wymoczyć w wodzie lub mleku przez 2h. Odsączyć, wysuszyć. 
Śledzie, ogórki, grzyby, cebulę, papryczkę chili i pomidorki koktajlowe drobno pokroić i wymieszać w misce. Dołożyć kilka małych kaparów. Dodać musztardę i majonez Pudliszki. Wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Tatar ułożyć na talerzu ozdobić plasterkami cebuli, kaparami pokrojonymi grzybkami, ogórkami, gałązkami kaparów, musztardą. Posypać wszystko kolorowym pieprzem.


wigilia, tatar, sledzie, ryby, kolacja, wege, bernika, kulinarny pamietnik, kapary


wigilia, tatar, sledzie, ryby, kolacja, wege, bernika, kulinarny pamietnik, kapary


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger