Wigilijny tatar ze śledzia
Jako że uwielbiam śledzie to nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Eksperymentuje z ich smakiem, ale w tym przepisie postawiłam na klasykę i piękną, nietypową dekorację i delikatny smak majonezu, który podkreśla smak tego dania. To Wigilijny tatar ze śledzia. Skusicie się ?
Wigilijny tatar ze śledzia
- 3 filety ze śledzia - solone matiasy
- 2 ogórki konserwowe
- kilka pieczarek konserwowych lub domowych marynowanych grzybów
- 2-3 koktajlowe pomidory
- mała papryczka chili
- 1 mała czerwona cebula
- kapary (duże jak i małe)
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki majonezu
- pieprz kolorowy
- rozmaryn
Matiasy wymoczyć w wodzie lub mleku przez 2h. Odsączyć, wysuszyć.
Śledzie, ogórki, grzyby, cebulę, papryczkę chili i pomidorki koktajlowe drobno pokroić i wymieszać w misce. Dołożyć kilka małych kaparów. Dodać musztardę i majonez Pudliszki. Wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Tatar ułożyć na talerzu ozdobić plasterkami cebuli, kaparami pokrojonymi grzybkami, ogórkami, gałązkami kaparów, musztardą. Posypać wszystko kolorowym pieprzem.
Wygląda pięknie ❤🐟
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo. pozdrawiam.
UsuńZapisuję :) Wyjątkowo efektowna inspiracja :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Nigdy nie robiłam takiego
OdpowiedzUsuń