Czekoladowe ciasto z majonezem

Czekoladowe ciasto z majonezem zamiast jajek i mleka. Mega wilgotne, delikatne, a do tego robi się je ekspresowo i nie wymaga dużej ilości składników. Z dodatkiem przyprawy do piernika, polewy czekoladowej i lodów to idealny świąteczny deser. 

ciasto, czekolada, swieta, kakao, majonez, deser, bernika, kulinarny pamietnik


Czekoladowe ciasto z majonezem
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • orzechy włoskie
  • lody
polewa
  • 100 g masła
  • 50 g ciemnego kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny


Rozgrzać piekarnik do 180 st. Blaszkę o wymiarach u mnie 22 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, cynamon, przyprawę do piernika, kakao i sodę. Dodać wodę, majonez i wanilię. Całość wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut. Wyjąć, odstawić do ostudzenia.
Zrobić polewę. Masło roztopić w rondelku. Dodać kakao, cukier puder, żelatynę i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką, aż powstanie jednolita gładka masa.
Wystudzone ciasto posmarować polewą. Pokroić na kawałki, każdy posypać pokrojonymi orzechami, podawać najlepiej z lodami.

ciasto, czekolada, swieta, kakao, majonez, deser, bernika, kulinarny pamietnik


ciasto, czekolada, swieta, kakao, majonez, deser, bernika, kulinarny pamietnik



ciasto, czekolada, swieta, kakao, majonez, deser, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger