Polędwiczka w kremowym sosie ze szpinakiem

Dzisiaj polecam szybki obiad jednogarnkowy, czyli pyszna polędwiczka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przygotowywanie obiadu poza chłodzeniem mięsa to raptem 30 minut. Do tego ugotowany ryż i cała rodzina jest syta. 


poledwiczka, szpinak, suszone pomidory, obiad, ser, plesniowy, bernika, kulinarny pamietnik

Polędwiczka w kremowym sosie ze szpinakiem
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 7-8 szt. pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 mrożony brykiet szpinaku w liściach
  • 250 ml bulionu (u mnie rosół z indyka i wołowiny)
  • 1 gałązka rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej np. z zalewy z suszonych pomidorów do smażenia
  • 250 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • 100 g sera pleśniowego Blue



Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w ok 2 cm plastry. Lekko spłaszczyć dłonią. Przełożyć do dużej miski.
Czosnek pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Posypać listkami z gałązki rozmarynu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wlać 1 łyżką oleju z pomidorów. Dokładnie wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie z mięsa wyjąć czosnek. Pokroić go na plasterki. 
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej (rzepakowy lub ten spod pomidorów), włożyć mięso i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Następnie dodać cebulę i plastry czosnku z marynaty, smażyć na średnim ogniu około 2-3 minut. Wlać bulion, dodać liście laurowe i pokrojone, suszone pomidory i brykiet szpinaku. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć pokrywką i gotować 20 minut na małym ogniu.
Następnie wlać śmietanę, dodać pokruszony ser pleśniowy. Mieszać chwilę do momentu rozpuszczenia się sera. Poczekać aż sos lekko zgęstnieje. Posypać zieleniną.

poledwiczka, szpinak, suszone pomidory, obiad, ser, plesniowy, bernika, kulinarny pamietnik

poledwiczka, szpinak, suszone pomidory, obiad, ser, plesniowy, bernika, kulinarny pamietnik

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie użyte tutaj składniki więc przypuszczam, że to danie jest pyszne. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sosy. Dawno nie jadłam polędwiczek

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger