Galaretki z kurczaka

Galaretki, czy tymbaliki to danie bez którego nie może się obyć żadna impreza, czy to w gronie kameralnym, domowych czy też duża, biesiadna, uroczysta. Kiedyś danie które powstało jako sposób na wykorzystanie resztek po gotowaniu się rosołu, obecnie królowa przekąsek na imprezowym stole, do której można dać co tylko się chce. Jedni robią bardziej skromne, inni bardziej kolorowe. Moje galaretki to wersja skromniejsza, bo brak w nich groszku (mąż nie przepada) czy współcześnie często dodawanej kukurydzy. Za to jest kawałek papryki i zielona, świeża pietruszka, bo galaretki oprócz tego że mają smakować to też muszą się ładnie prezentować. I moje mam nadzieję takie są. Zapraszam. 

galaretka, kurczak, drob, impreza, przekaska, obiad, warzywa, rosol, bernika, kulinarny pamietnik

Galaretki z kurczaka
  • 2-3 udka z kurczaka (lub cały kurczak)
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • pietruszka
  • zielona część pora
  • pęczek pietruszki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 łyżki żelatyny spożywczej
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • opcjonalnie groszek konserwowy
  • natka pietruszki świeża
  • 1 papryka czerwona
  • sól do smaku


Udka kurczaka (lub cały kurczak) włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę, seler, por, cebulę, pietruszkę i pęczek świeżej pietruszki. Całość zalać ok. 2 litrami wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a wywar przypomina rosół, ok 2,5h. Wyjąć mięso i warzywa, a wywar przecedzić przez sitko wyłożone gazą lub listkiem papieru kuchennego – to konieczne, aby galaretka była klarowna. Kurczaka i marchewkę zostawić do ostygnięcia. Reszta warzyw nie będzie nam potrzebna. 
W ciepłym wywarze rozpuścić żelatynę. 
Kurczaka obrać ze skóry, podzielić na kawałki, drobno posiekać. Marchewkę drobno pokroić. Jajka ugotowane na twardo pokroić na kawałki. Paprykę pokroić na cienkie plasterki.
W niewielkich miseczkach, kubeczkach lub innych naczyniach układać warstwami: na dno plasterek papryki, gałązkę natki pietruszki, kawałek jajka, kawałki kurczaka i marchewkę (opcjonalnie groszek, kukurydzę). Zalać tężejącym wywarem i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej do lodówki na min 2h.
Żeby wyjąć galaretkę z pojemniczka wystarczy na chwilę zanurzyć kubek czy filiżankę w gorącej wodzie i szybko odwrócić na talerz i wyjąć. Podać z plasterkami cytryny, czy octem. 

galaretka, kurczak, drob, impreza, przekaska, obiad, warzywa, rosol, bernika, kulinarny pamietnik

galaretka, kurczak, drob, impreza, przekaska, obiad, warzywa, rosol, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger