Cevapcici

Kto był chociaż raz na wakacjach w Chorwacji to zna to danie doskonale. Cevapcici. Danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. W Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei lub mici. Najczęściej grillowane, podane z ajvarem, sosem czosnkowym i frytkami. Tradycyjnie powinno być przygotowane z mięsa wołowego i jagnięcego, ale ja z braku tego drugiego dodałam mielonej łopatki wieprzowej. I zrobiłam na patelni, bo pora grilla już się zakończyła. Taki obiad to wspomnienie gorącego bałkańskiego lata. 

cevapcici, ajwar, obiad, grill,mieso mielone, obiad, bernika, kebab, kulinarny pamietnik

Cevapcici
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ajwaru
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • tymianek wg smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki 
  • olej do smażenia
sos czosnkowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • natka pietruszki
  • pieprz



Cebulę bardzo drobno posiekać. W misce połączyć: mięso mielone wołowe i wieprzowe, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, ajwar, musztardę, tymianek, zioła, sól, pieprz, posiekaną drobno pietruszkę, paprykę słodką i ostrą. Całość wymieszać dokładnie. Przykryć miskę folią spożywczą i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia z mięsa formować podłużne kotlety w kształcie cygar. Przez środek wzdłuż przebić patyczek do szaszłyka. Jeśli używamy drewnianych patyczków i będziemy piec na grillu to należy wcześniej namoczyć je przez 20 minut w wodzie. Jeśli będziemy smażyć na patelni to nie jest to konieczne. 


Rozgrzać grilla lub patelnię, lekko posmarować ją olejem i usmażyć mięso na brązowo obracając z każdej strony. Można także upiec w piekarniku na blaszce w 180 st przez 30 minut. Ja właśnie tak zrobiłam i upiekłam w piekarniku.


Zrobić sos. Wymieszać jogurt z przyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami, doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Sos ma być mocno czosnkowy. Gotowe mięso podajemy z sosem czosnkowym, ajwarem, pieczywem.

cevapcici, ajwar, obiad, grill,mieso mielone, obiad, bernika, kebab, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger