Szpinakowe gnocchi w sosie z gorgonzolą i szynką

Ostatnio pokazałam wam gnocchi w sosie z gorgonzolą. To danie tak nam posmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie ale z własnymi kluskami i z dodatkiem mięsnym, czyli z włoską szynką. Gnocchi zrobiłam z dodatkiem szpinaku, który mi zalegał w lodówce. Wyszły prawie idealne. Sos wzbogacony a smak włoskiej szynki stał się jeszcze smaczniejszy i świetnie połączył z kluskami. Obiad pierwsza klasa. 

gnocchi, szpinak, obiad, makaron, kluski, gorgonzola, bernika, kulinarny pamietnik

Szpinakowe gnocchi w sosie z gorgonzolą i szynką

gnocchi:
  • 500 ziemniaków (mącznych, zimowych)
  • 200 g świeżego szpinaku lub 100 g mrożonego szpinaku
  • 75 g mąki pszennej (najlepiej typ 00 czyli z dużą zawartością glutenu plus mąka do podsypania)
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła
  • sól
sos:
  • 100 g szynki mocno wędzonej np parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
  • 150 g sera gorgonzola
  • 100 ml mleka 
  • łyżka masła
  • 50 g parmezanu
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku


Świeży szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, włożyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Smażyć 5 minut. 
Jeśli używamy szpinaku mrożonego wszystko robimy tak samo, lecz czekamy aż ze szpinaku odparuje cała woda.
Gotowy szpinak wystudzić i rozdrobnić blenderem na gładkie puree (szpinaku mrożonego nie blendujemy) .
Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. 
Do ziemniaków dodać mąkę, puree szpinakowe, sól do smaku i jajko. Ciasto zagnieść na stolnicy albo zagnieść za pomocą robota z hakiem do ciasta. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. W przypadku gdyby się kleiło dosypać odrobinę mąki. Gotowe ciasto przełożyć na omączony blat. Rękami oprószonymi mąką uformować z niego długie wałeczki o średnicy 2 cm. Pokroić je na 1,5 cm kluseczki. Od góry zrobić delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca (lub jeśli posiadacie to wykorzystać oryginalną włoską deseczkę do nadawania kształtu gnocchi robiąc wgłębienia dzięki nim na nierównej powierzchni będzie lepiej zatrzymywać się sos). 
W dużym garnku zagotować wodę. Gnocchi wrzucać partiami do wrzącej wody i gotować aż wypłyną. Wtedy je wyjąć na talerz i odłożyć na bok.
Przygotować sos. Szynkę drobno pokroić, włożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Zdjąć z patelni, a na patelnię wlać mleko, podgrzać, dodać pokruszony ser gorgonzola, mieszać aż się rozpuści. Dodać masło i parmezan. Mieszać, aż ser się całkowicie rozpuści.
Następnie dodać podsmażoną szynkę, ponownie całość wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (jeśli jest taka potrzeba).
Do sosu dodać ugotowane gnocchi, wymieszać i całość chwilę podgrzewać razem, aż sos lekko zgęstnieje. Podawać od razu zanim kluski wchłoną sos, posypane startym serem np parmezanem

gnocchi, szpinak, obiad, makaron, kluski, gorgonzola, bernika, kulinarny pamietnik

gnocchi, szpinak, obiad, makaron, kluski, gorgonzola, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Super przepis. Ciekawe połączenie smaków. Muszę spróbować coś takiego przygotować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger