Ciasto bananowa krówka

Kolejne ciasto bez pieczenia. szybkie, proste i pyszne. Jako że zalegały mi w lodówce banany postanowiłam zamiast tradycyjnie kolejnego chleba bananowego zrobić ciasto bez pieczenia, na herbatnikach tym razem z bananami.  Banany bardzo fajnie łączą się z kajmakiem, budyniem i śmietaną. Takie ciasta są mało pracochłonne, wystarczy zaledwie kilka składników, noc w lodówce i mamy pyszny deser do popołudniowej kawy. 


ciasto, kajmak, banany, deser, krowka, bez pieczenia, bernika, kulinarny pamietnik

Ciasto bananowa krówka
  • 250 g herbatników typu petit beuerre
  • 200 g herbatników w czekoladzie ( u mnie Maltanki)
  • 4 banany
  • sok z połówki cytryny
  • puszka masy krówkowej (kajmaku)
  • 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • czekolada gorzka
masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 180 g miękkiego masła


Przygotować masę budyniową. 1 i ½ szklanki mleka zagotować razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić obie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając najlepiej rózgą. Gęsty budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, dzięki czemu na powierzchni budyniu nie pojawi się kożuch, gdy zacznie stygnąć. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce budyń cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitego kremu.
Śmietanę ubić na sztywno. Banany pokroić na plasterki. Można skropić delikatnie sokiem z cytryny.
Złożyć ciasto. Dno formy (u mnie 24x36) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć porcję jasnych herbatników. Na herbatniki wyłożyć ¼ kremu budyniowego. Ułożyć kawałki bananów i przykryć ¼ masy budyniowej. Położyć herbatniki czekoladowe. Rozsmarować masą krówkową (można ją wcześniej podgrzać w garnuszku będzie się łatwiej rozprowadzać), przykryć drugą warstwą herbatników czekoladowych. Następnie rozprowadzić resztę masę budyniową, przykryć kolejną warstwą jasnych ciastek. Na wierzch ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Całość posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

ciasto, kajmak, banany, deser, krowka, bez pieczenia, bernika, kulinarny pamietnik


ciasto, kajmak, banany, deser, krowka, bez pieczenia, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger