Krem z dyni piżmowej z curry

Idealna zupa na jesienne obiady to rozgrzewający krem z dyni. Taką zupę po pierwsze robi się szybko, po drugie nie trzeba wielu składników, a po trzecie rozgrzewa i syci. Tylko tyle i aż tyle. Bardzo często robię zupy z dyni i za każdym razem staram się by były inne, by receptura się nie powtarzała. Tym razem do zupy dodałam pastę żółte curry dzięki czemu miała niepowtarzalny, orientalny,  pikantny smak. Polecam. 


dynia, zupa, krem, curry, mleczko kokosowe, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Krem z dyni piżmowej z curry
  • 1 dynia piżmowa ok 1 kg
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka żółtego curry
  • 1 łyżeczka mieszanki indyjskiego curry
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • sól
  • papryka chilli suszona w młynku wg uznania
  • 500 do 750 ml bulionu 
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • dyni dyni
  • sól
  • pieprz do smaku



Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.  Dynie obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło dodać cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać dynię, żółte curry, smażyć 4-5 minut, mieszając. Całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlać mleczko kokosowe. Następnie zupę zmiksować. Dodać do smaku curry, chilli, paprykę, kurkumę i pieprz, wymieszać. Zupę ponownie postawić na piecyku i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawić do smaku. Zupę wlać na talerze, posypać pestkami dyni. 

dynia, zupa, krem, curry, mleczko kokosowe, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

dynia, zupa, krem, curry, mleczko kokosowe, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger