Pulpety z warzywami w azjatyckim sosie
Uwielbiamy kuchnię azjatycką, pod każdą postacią i wszędzie, zarówno w restauracjach jak i tę moją domową inspirowaną przepisami osób, które ją znają i kochają. Dlatego gdy zobaczyłam ten przepis musiałam go zrobić i to jak najszybciej. Pulpety z makaronem w pysznym sosie, pikantne, lekko słodkie, lekko kwaśne to coś co lubimy. Danie na pewno nie raz jeszcze zrobię, bo warto. Polecam. 
Pulpety z warzywami w azjatyckim sosie
- 500 g mięsa wołowego lub woł-wieprzowego
 - 2 łyżki sosu barbecue
 - 1 papryka czerwona
 - 1 marchewka
 - 1 cebula
 - 3 grzyby mun
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 ząbek imbiru
 - makaron udon lub mie lub ewentualnie sojowy
 - olej rzepakowy
 - sezam
 - zielona dymka lub natka pietruszki
 
- 200 ml bulionu warzywnego
 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - 3 łyżki sosu ostrygowego
 - 1 łyżka sosu rybnego
 - 1 łyżeczka sosu chili sriracha
 - 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - sok z limonki do smaku
 
Mięso wymieszać z sosem barbecue i uformować małe pulpeciki. Podgrzać patelnię z niewielką ilością  oleju,  usmażyć pulpety i odstawić na bok.
Czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w cienkie paski, marchewkę w zapałki. Cebulę pokroić w piórka. Grzyby mun zalać wodą, odstawić na 30 min, następnie w tej wodzie go gotować przez 30 min. Wodę odlać a grzyby pokroić na paseczki. 
Do woka wlać łyżeczkę oleju, szybko usmażyć czosnek z imbirem. Dodać pokrojone warzywa i smażyć około 5 minut.
Bulion wymieszać z ciemnym sosem sojowym, sosem ostrygowym, sosem rybnym, sosem słodko-kwaśnym i sosem chilli. Całość  wlać na patelnię do warzyw, wymieszać, dusić 5 minut. Następnie dodać makaron i pulpety. Wymieszać. Wszystko smażyć jeszcze 2 minuty. Doprawić do smaku np sokiem z limonki. Na koniec sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Danie posypać sezamem i posiekaną dymką lub natką pietruszki.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz