Pulpety z warzywami w azjatyckim sosie

Uwielbiamy kuchnię azjatycką, pod każdą postacią i wszędzie, zarówno w restauracjach jak i tę moją domową inspirowaną przepisami osób, które ją znają i kochają. Dlatego gdy zobaczyłam ten przepis musiałam go zrobić i to jak najszybciej. Pulpety z makaronem w pysznym sosie, pikantne, lekko słodkie, lekko kwaśne to coś co lubimy. Danie na pewno nie raz jeszcze zrobię, bo warto. Polecam. 

pulpety, klopsy, chinskie, azja, makaron, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Pulpety z warzywami w azjatyckim sosie
  • 500 g mięsa wołowego lub woł-wieprzowego
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 grzyby mun
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ząbek imbiru
  • makaron udon lub mie lub ewentualnie sojowy
  • olej rzepakowy
  • sezam
  • zielona dymka lub natka pietruszki
sos:
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 1 łyżeczka sosu chili sriracha
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z limonki do smaku



Mięso wymieszać z sosem barbecue i uformować małe pulpeciki. Podgrzać patelnię z niewielką ilością  oleju,  usmażyć pulpety i odstawić na bok.
Czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w cienkie paski, marchewkę w zapałki. Cebulę pokroić w piórka. Grzyby mun zalać wodą, odstawić na 30 min, następnie w tej wodzie go gotować przez 30 min. Wodę odlać a grzyby pokroić na paseczki. 
Do woka wlać łyżeczkę oleju, szybko usmażyć czosnek z imbirem. Dodać pokrojone warzywa i smażyć około 5 minut.
Bulion wymieszać z ciemnym sosem sojowym, sosem ostrygowym, sosem rybnym, sosem słodko-kwaśnym i sosem chilli. Całość  wlać na patelnię do warzyw, wymieszać, dusić 5 minut. Następnie dodać makaron i pulpety. Wymieszać. Wszystko smażyć jeszcze 2 minuty. Doprawić do smaku np sokiem z limonki. Na koniec sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Danie posypać sezamem i posiekaną dymką lub natką pietruszki.

pulpety, klopsy, chinskie, azja, makaron, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

pulpety, klopsy, chinskie, azja, makaron, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger