Klopsiki z fasolką szparagową w pomidorach


Ta danie znałam znalazłam na jednym z profili na instagramie, który obserwuje. Latem często robię fasolkę szparagową z pomidorami, ale to jest zupełnie inna wersja. Ta zdecydowanie mi się spodobała na tyle, że tego dnia oczywiście ją zrobiłam. Proste i pyszne danie. Klopsiki, pomidory, oliwki i fasolka szparagowa. Szybko, tanio i pysznie. Polecam.



mieso mielone, fasolka, pulpety, klopsy, klopsiki, szparagowa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Klopsiki z fasolką szparagową w pomidorach

klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub woł-wp
  • jajko
  • cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki oregano
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki bułki tartej
pozostałe:
  • 500 g fasolki szparagowej
  • puszka pomidorów krojonych lub 5 pomidorów świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • czarne oliwki 
  • olej rzepakowy 
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • oregano
  • natka pietruszki lub oregano świeże


Fasolkę opłukać, odciąć końcówki, włożyć do garnka z wodą i solą. Gotować aż będzie miękka.   Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz oregano, czerwoną paprykę.  Cebulę pokroić bardzo drobno i dodać do mięsa. Całość wymieszać dokładnie. Uformować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, smażyć klopsiki na rumiano. Gotowe zdjąć z patelni. 
Drugą cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa zrumienić cebulę, dodać czosnek podsmażyć, a następnie dodać puszkę pomidorów lub pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić pieprzem, odrobiną soli i oregano. Dusić kilka minut. Następnie dodać ugotowaną wcześniej fasolkę oraz klopsiki i całość dokładnie ze sobą połączyć. Na koniec dodać pokrojone w plasterki oliwki, posypać posiekaną natką  lub  np oregano.  


mieso mielone, fasolka, pulpety, klopsy, klopsiki, szparagowa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger