Sernik z patelni z borówkami
Ekspresowy sernik na śniadanie? Tak to możliwe, jeśli tylko macie dobrą patelnię i wolną chwilę wieczorem żeby go sobie przygotować. Obiecuję nie zajmie to wam długo. Wystarczy pół godziny i dobry ser np twaróg z mascarpone od Presidenta. A rano przed szkołą czy pracą będziecie mieć pyszne śniadanie na słodko. To sernik z patelni z owocami i owocowym sosem.
Sernik z patelni z borówkami
- 130 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
- 1 jajko
- 30 g budyniu waniliowego bez cukru
- łyżka mąki pszennej
- starta skórka z 1/2 cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- borówki lub jagody, maliny, truskawki
- cukier puder
- 1/2 szklanki borówek lub innych owoców
- łyżka cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- 100 ml wody
Do miski włożyć twaróg, dodać cukier, skórkę z cytryny, ekstrakt, budyń i mąkę. Dokładnie wymieszać. Żółtko oddzielić od białka i dodać do masy serowej, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Do masy wrzucić kilka borówek.
Żeliwną patelnię (u mnie 16 cm) lub inną nieprzywierającą posmarować olejem, posypać bułką tartą. Rozgrzać. Wlać masę na sernik i smażyć na niewielkim ogniu z obu stron pod przykryciem ok 20 minut. Sprawdzać co jakiś czas czy się przypadkiem nie przypala. Gotowy zdjąć z ognia, zostawić na patelni do ostygnięcia.
Sos: W małym rondelku wymieszaj borówki, wodę, cukier, sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować aż sos lekko zgęstnieje, a owoce się całkowicie rozpadną.
Sernik podać posypany cukrem pudrem, z owocami i sosem borówkowym.
Ale fajny pomysł. Uwielbiamy placuszki serowe więc i taki sernik chętnie wypróbuje. Do pracy idealny.
OdpowiedzUsuńzgadzam sie, warto go zrobić do pracy na śniadanie.
Usuń