Sernik z patelni z borówkami

Ekspresowy sernik na śniadanie? Tak to możliwe, jeśli tylko macie dobrą patelnię i wolną chwilę wieczorem żeby go sobie przygotować. Obiecuję nie zajmie to wam długo. Wystarczy pół godziny i dobry ser np twaróg z mascarpone od Presidenta. A rano przed szkołą czy pracą będziecie mieć pyszne śniadanie na słodko. To sernik z patelni z owocami i owocowym sosem.


sernik, borowki, ciasto, deser, twarog, president, bernika, kulinarny pamietnik


Sernik z patelni z borówkami
  • 130 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
  • 1 jajko
  • 30 g budyniu waniliowego bez cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • borówki lub jagody, maliny, truskawki
  • cukier puder
sos: 
  • 1/2 szklanki borówek lub innych owoców
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 100 ml wody


Do miski włożyć twaróg, dodać cukier, skórkę z cytryny, ekstrakt, budyń i mąkę. Dokładnie wymieszać. Żółtko oddzielić od białka i dodać do masy serowej, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Do masy wrzucić kilka borówek. 
Żeliwną patelnię (u mnie 16 cm) lub inną nieprzywierającą posmarować olejem, posypać bułką tartą. Rozgrzać. Wlać masę na sernik i smażyć na niewielkim ogniu z obu stron pod przykryciem ok 20 minut. Sprawdzać co jakiś czas czy się przypadkiem nie przypala. Gotowy zdjąć z ognia, zostawić na patelni do ostygnięcia.  

Sos: W małym rondelku wymieszaj borówki, wodę, cukier, sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować aż sos lekko zgęstnieje, a owoce się całkowicie rozpadną. 
Sernik podać posypany cukrem pudrem, z owocami i sosem borówkowym. 

sernik, borowki, ciasto, deser, twarog, president, bernika, kulinarny pamietnik

sernik, borowki, ciasto, deser, twarog, president, bernika, kulinarny pamietnik

sernik, borowki, ciasto, deser, twarog, president, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Ale fajny pomysł. Uwielbiamy placuszki serowe więc i taki sernik chętnie wypróbuje. Do pracy idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam sie, warto go zrobić do pracy na śniadanie.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger