Kwiatowy sernik malinowy

Latem powinno się jeść lekkie owocowe ciasta i to najlepiej takie bez pieczenia, dlatego u nas królują serniki na zimno. Tym razem wykorzystałam jadalne kwiaty, owoce i przezroczyste galaretki, aby stworzyć taki lekki, owocowy deser. 

sernik, maliny, deser, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto, owoce


Kwiatowy sernik malinowy
  • 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki przezroczyste np winogronowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 250 g malin świeżych
  • kwiaty jadalne
  • dodatkowe owoce np borówki, porzeczki, maliny, listki bazylii



Ser twarogowy włożyć do miski, dodać maliny i całość dokładnie zmiksować. Jedną galaretkę zalać 250 ml wrzącej wody, wymieszać. Kwiaty opłukać pod wodą. 
Na dnie foremki np na babkę wlać trochę galaretki, włożyć na 3 minuty do zamrażalnika. Wyjąć, na galaretkę ułożyć kwiaty, owoce, listki. Ostrożnie zalać resztą galaretki. Wstawić znowu na 3 minuty do zamrażalnika. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Całość przełożyć do sera i wymieszać. Drugą galaretkę zalać 250 ml wrzątku, wymieszać, dodać 1 łyżeczkę żelatyny. Odstawić aż troszkę przestygnie. Uruchomić mikser na małych obrotach, stopniowo wlewać galaretkę cały czas mieszając. 
Wyjąć formę z zamrażalnika, wlać do niej masę malinową. Wstawić do lodówki na noc lub na min 6 godz. 
Gotowe ciasto może być trudno wyjąć ciasto z formy silikonowej, dlatego można nalać ciepłej wody do miski, wstawić formę z ciastem na 2 minuty, żeby delikatnie odeszło od ścianek. Odwrócić formę na talerz i ostrożnie zdjąć formę. Gotowe ozdobić kwiatami i owocami. 

sernik, maliny, deser, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto, owoce

sernik, maliny, deser, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto, owoce

sernik, maliny, deser, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto, owoce


Tajemnice doskonałego sernika

3 komentarze:

  1. wygląda jak sernik z Tajemniczego Ogrodu, przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki :) a z malinkami szczególnie :) pozyczam przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger