Kwiatowy sernik malinowy
Latem powinno się jeść lekkie owocowe ciasta i to najlepiej takie bez pieczenia, dlatego u nas królują serniki na zimno. Tym razem wykorzystałam jadalne kwiaty, owoce i przezroczyste galaretki, aby stworzyć taki lekki, owocowy deser.
Kwiatowy sernik malinowy
- 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki przezroczyste np winogronowe
- 1 łyżeczka żelatyny
- 250 g malin świeżych
- kwiaty jadalne
- dodatkowe owoce np borówki, porzeczki, maliny, listki bazylii
Ser twarogowy włożyć do miski, dodać maliny i całość dokładnie zmiksować. Jedną galaretkę zalać 250 ml wrzącej wody, wymieszać. Kwiaty opłukać pod wodą.
Na dnie foremki np na babkę wlać trochę galaretki, włożyć na 3 minuty do zamrażalnika. Wyjąć, na galaretkę ułożyć kwiaty, owoce, listki. Ostrożnie zalać resztą galaretki. Wstawić znowu na 3 minuty do zamrażalnika.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Całość przełożyć do sera i wymieszać. Drugą galaretkę zalać 250 ml wrzątku, wymieszać, dodać 1 łyżeczkę żelatyny. Odstawić aż troszkę przestygnie. Uruchomić mikser na małych obrotach, stopniowo wlewać galaretkę cały czas mieszając.
Wyjąć formę z zamrażalnika, wlać do niej masę malinową. Wstawić do lodówki na noc lub na min 6 godz.
Gotowe ciasto może być trudno wyjąć ciasto z formy silikonowej, dlatego można nalać ciepłej wody do miski, wstawić formę z ciastem na 2 minuty, żeby delikatnie odeszło od ścianek. Odwrócić formę na talerz i ostrożnie zdjąć formę. Gotowe ozdobić kwiatami i owocami.
wygląda jak sernik z Tajemniczego Ogrodu, przepiękny :)
OdpowiedzUsuńdziekuję bardzo. pozdrawiam.
UsuńUwielbiam serniki :) a z malinkami szczególnie :) pozyczam przepis :)
OdpowiedzUsuń