Wianuszek z pesto, łososiem i botwinką

Jak zaskoczyć swoja rodzinę czy gości? Na przykład podając im aromatyczne, chrupiące, kolorowe wianuszki z ciekawym nadzieniem.  W moich zielono różowych wypiekach znalazło się pesto, wędzony łosoś MOWI i botwinka. Fajne połączenie prawda? Zobaczcie co z tego wyszło. 


pesto, losos, botwinka, ciasto francuskie, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik





Wianuszek z pesto łososiem i botwinką
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • starty twardy ser (u mnie bursztyn)
nadzienie zielone:
  • 4-5 łyżek pesto 
  • plastry wędzonego łososia
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki
  • 50 g sera pleśniowego camembert
pesto:
  • 2 doniczki bazylii (4 garście liści)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 40 g orzeszków nerkowca 
  • 40 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
nadzienie różowe:
  • 1 pęczek botwinki 
  • 1/2 opakowania sera feta (ok. 70 g) 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych bez soli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • ser gorgonzola


Płat ciasta rozłożyć na blacie na papierze do pieczenia. 
Przygotować pesto: Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią orzeszki i podprażyć je przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć orzeszki do wysokiego naczynia, dodać do nich oliwę z oliwek, listki bazylii, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość zmiksować najlepiej za pomocą blendera. Ma powstać na gładki sos, który można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Połówkę ciasta posmarować pesto, posypać natką posiekaną, ułożyć na nim kawałki łososia i ser pokrojony w kostkę. Posypać świeżo mielonym pieprzem. 

Nadzienie różowe: Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ser feta pokruszyć palcami. Botwinkę posiekać, czosnek pokroić w plasterki. Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia, np. blendera, dodać orzeszki ziemne i oliwę z oliwek. Zmiksować na gładki sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Drugą połowę ciasta posmarować botwinkową pastą. Położyć na nim kawałki sera gorgonzola. 



Następnie zrolować ciasto tak by zwijać jednocześnie oba kolory nadzienia. Naciąć ciasto wzdłuż, zostawiając u góry kawałek nierozcięty. Chodzi o to żeby móc je skręcić jak warkocz i żeby się ciasto nie rozpadło.



Połączyć dwa końce, tworząc okrąg ściskając końce ze sobą.



Posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec 20-25 minut, aż się przyrumieni. 


pesto, losos, botwinka, ciasto francuskie, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

Wersja dla osób, które nie lubią łososia lub nie jadają ryb. Wszystko zrobić tak samo tylko nie dać łososia. Ser pleśniowy można zastąpić pokruszoną fetą. Wtedy smak będzie wyraźniejszy.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny i ciekawy przepis, trzeba wypróbować. Opis też przejrzysty, nawet dla takiego amatora jak ja. hehe Pozdrawiam cieplutko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się ciesze, staram się pisać by każdy zrozumiał przepis.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger