Zupa z botwinki z feta

Pora na botwinkę. Tej królowej wiosny nie może zabraknąć na naszym wiosennym stole. Na szczęście jest nadal w normalnej cenie, nie poszybowała jak niektóre warzywa, więc  można z niej przygotować smaczne dania. Zapraszam na zwykłą, prostą ale pyszną zupę.  Wystarczy wywar, ziemniaki, botwinka i feta. Polecam. 

botwina, botwinka, buraki, feta, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Zupa z botwinki z fetą
  • pęczek młodej botwinki z buraczkami
  • 4-6 młodych ziemniaków (w zależności od wielkości) 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 l  wywaru drobiowego lub warzywnego
  • koperek
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki śmietany do zup 18%
  • 100 g fety bałkańskiej



Przygotować bulion. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę (jeśli mają bardzo cienką skórkę wystarczy dobrze wyszorować). Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę na plasterki. Botwinkę umyć, odciąć buraczki. Liście i łodyżki posiekać. Buraczki pokroić na plasterki lub w kostkę.
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki oraz marchewkę przez ok 5 minut, dodać  cebulkę, również chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać botwinkę (liście, łodygi i buraczki). Gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Koperek posiekać, dodać do zupy, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 
Do śmietany wlać łyżkę wywaru, wymieszać, dodać w ten sposób jeszcze 3 łyżki wywaru. Tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Wymieszać, ale już nie podgrzewać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszoną fetą.

botwina, botwinka, buraki, feta, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger