Gołąbki z mięsem z młodej kapusty

Dzisiaj danie proste, klasyczne, polskie, jedno z ulubionych nie tylko przez nas ale przez 90% Polaków.. to gołąbki, tylko że w liściach młodej kapusty ale nie gotowane, tylko pieczone w piekarniku. Wbrew pozorom to danie proste i szybkie, nie wymaga wielkiego doświadczenia w kuchni. W dodatku nie jest pracochłonne, jakby się wydawało. Najdłuższy czas to obgotowanie liści kapusty, reszta idzie jak spłatka. A jeśli gołąbki włożycie do piekarnika to nawet nie musicie ich pilnować jak przy tradycyjnym gotowaniu w garnku. Zapraszam na pyszne danie wprost z mojego nowego piekarnika od Elektrolux, o którym poczytać niżej. 

golabki, kapusta, bernika, mieso, obiad, kulinarny pamietnik, electrolux


Gołąbki z mięsem z młodej kapusty
  • 1-2 główki młodej  kapusty (zależy od wielkości)
  • 1 kg mielonego mięsa wp-woł
  • 2 cebule
  • szklanka ryżu
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka oregano
  • natka pietruszki świeża
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty) lub słoiczek koncentratu
  • 2 pomidory albo puszka krojonych
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia


Kapustę dokładnie obrać z liści zewnętrznych tyle ile się da. Zagotować wodę w szerokim garnku, partiami wkładać liście do wody i gotować przez około 3-4 minuty. Wyjąć, odsączyć z wody. Te bliżej głąba, których się nie da zdjąć to jako całą główkę włożyć do wody i gotować 7-10 minut. Wyjąć z garnka i delikatnie wyciąć głąb a liście oddzielić. Młoda kapusta ma zdecydowanie delikatniejsze liście dlatego potrzebuje mniej czasu na sparzenie.
Ryż ugotować na półtwardo. Cebule drobno posiekać, natkę poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć połowę cebuli na złoto. Do miski włożyć mięso, dodać ryż, cebulę, posiekaną  natkę, przyprawy, wymieszać wszystko dokładnie. Na każdy liść kapusty nałożyć porcję farszu, zawinąć boki liścia do środka i dokładnie zwinąć. W taki sam sposób zwinąć wszystkie gołąbki. Układać ściśle obok siebie w  naczyniu np żaroodpornym. 


Na patelni ponownie rozgrzać łyżkę oleju, dodać resztę cebuli, podsmażyć, dodać passate pomidorową lub koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wymieszać, zalać sosem gołąbki. 


Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Grzałka góra dół na ok 60 minut.

golabki, kapusta, bernika, mieso, obiad, kulinarny pamietnik, electrolux


Gotowe gołąbki wyjąć na talerze,  polać sosem, posypać natką.

golabki, kapusta, bernika, mieso, obiad, kulinarny pamietnik, electrolux

golabki, kapusta, bernika, mieso, obiad, kulinarny pamietnik, electroluxgolabki, kapusta, bernika, mieso, obiad, kulinarny pamietnik, electrolux

golabki, kapusta, bernika, mieso, obiad, kulinarny pamietnik, electrolux

Ten piekarnik spełnia wszystkie moje oczekiwania. W końcu mam taki który jest łatwy w obsłudze i mimo że elektroniczny to bardzo intuicyjny. Nowoczesny, elegancki ale jednocześnie minimalistyczny w wyglądzie. Idealnie komponuje się z każdym wnętrzem. 


golabki, kapusta, bernika, mieso, obiad, kulinarny pamietnik, electrolux

Posiada sporo funkcji dzięki czemu można każdorazowo dobrać odpowiedni tryb do potrzeb przygotowania dania: 
  • grzałka górna dolna 
  • grzałka dolna
  • grill
  • szybki grill 
  • grill turbo 
  • termoobieg
  • termoobieg wilgotny 
  • termoobieg niska temperatura (wolne gotowanie) 
  • pizza
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła

Bardzo szybko się nagrzewa, więc nie traci się niepotrzebnie czasu, można go zagospodarować w lepszy sposób Jest energooszczędny, więc i zużycie energii na nagrzanie piekarnika jest niewielkie. Aby uzyskać temperaturę 180 st. wystarczy 8 minut. W sumie aż o 40% można skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze.
Funkcja Even Cooking to stały obieg gorącego powietrza, gwarantujący równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu do piekarników tradycyjnych, co umożliwia oszczędność czasu i energii.
Zimna szyba, co ma znaczenie szczególnie gdy posiadamy dzieci i gdy one tego piekarnika mogą dosięgnąć. Dzięki takiej szybie mimo bardzo wysokiej temperatury w środku nie są w stanie się poparzyć. 
Łatwy w utrzymaniu czystości dzięki pyrolizie. Czyszczenie piekarnika przestało być zmorą, hamującą kulinarne zapędy. W procesie pyrolizy piekarnik spala w temperaturze 500 °C tłuszcz i zanieczyszczenia na drobny pył, który wystarczy usunąć ściereczką. Pozwala to utrzymać idealną czystość komory bez szorowania i używania detergentów.
W wyposażeniu znajduje się jeszcze termosonda ale jej nie zdążyłam jeszcze przetestować. 
Podsumowując, po kilkukrotnym już jego użyciu i miesiącu testowania jest z niego bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że będzie mi długo służył.

A wszelkie informacje znajdziecie tutaj:


Wpis sponsorowany przez Electrolux.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger