Trójkąty z ciasta francuskiego z nutellą

Coś mega prostego, mega szybkiego, idealnego na każdą okazję, dla niespodziewanych gości lub gdy mamy ochotę na ciasto, a nie chce nam się go piec lub nie potrafimy. Poduszeczki, trójkąciki z ciasta francuskiego z czekoladową, gęstą, słodką nutellą. Dla młodych adeptów sztuki gastronomicznej w domu idealne. Wykonanie mojej córki. 

ciasto francuskie, nutella, czekolada, deser, bernika, kulinarny pamietnik


Trójkąty z ciasta francuskiego z nutellą
  • ciasto francuskie
  • nutella
  • cukier puder


Piekarnik nagrzać do 200 st. (grzałka góra dół). Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć na papierze, pokroić na kwadraty. Każdy kwadrat posmarować nutellą, zostawiając brzegi wolne od masy. Złożyć na pół trójkąt. Boki skleić, naciskać ząbkami widelca, dzięki czemu będą się lepiej trzymać i będzie ładny wzorek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika. Piec do zrumienia się ciastek ok 10 minut.
Wyjąć, posypać cukrem pudrem. 

ciasto francuskie, nutella, czekolada, deser, bernika, kulinarny pamietnik

ciasto francuskie, nutella, czekolada, deser, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger