Polędwiczka wieprzowa w sosie z whisky

Szukacie pomysłu na świąteczny obiad, którego jeszcze do tej pory nie zrobiliście? To może zainteresuje was polędwiczka wieprzowa w śmietanowym sosie z whisky? Jeśli tak to dobrze trafiliście, bo to ekspresowy, pyszny obiad, który zadowoli każdego. Polędwiczki są kruche, delikatne i miękkie, mimo krótkiej obróbki termicznej. Polecam. 


poledwiczka, wieprzowina, obiad, mieso, whisky, bernika, kulinarny pamietnik


Polędwiczka wieprzowa w sosie z whisky
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa ok 300 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 75 ml whiskey
  • 150 ml śmietany kremówki 30% 
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki



Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w ok 2 cm plastry. Lekko spłaszczyć dłonią.
Przekładamy do dużej miski. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. 
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Czosnek i chili drobno posiekać. 
Na patelni rozgrzać olej (rzepakowy), włożyć mięso i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Następnie dodać cebulę, czosnek, paprykę, liść laurowy, chilli i tymianek. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 minut. Wlać whisky, gotować 3 minuty, mieszać. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, gotować 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Posypać posiekaną natką pietruszki. 


poledwiczka, wieprzowina, obiad, mieso, whisky, bernika, kulinarny pamietnik


poledwiczka, wieprzowina, obiad, mieso, whisky, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger