Flammkuchen (tarte flambee)

Wczoraj był Światowy Dzień Pizzy, ale ja zamiast tradycyjnej pizzy upiekłam tzw "pizzę alzacką", którą akurat z pizzą nie ma wiele wspólnego, bo to raczej podpłomyk, ale pizze przypomina. To  flammekueche lub flammkuchen (fr. tarte flambée) – "tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany. Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty emmentaler, biały ser, ślimaki, czy inne, bardziej egzotyczne dodatki, ograniczone jedynie wyobraźnią kucharza. Nazwa flammekueche oznacza "pieczona w ogniu"; jest to związane z faktem, iż podczas pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je. Flammekueche to typowo wiejskie danie. Tradycja jej przyrządzania pochodzi z rodzin, które miały w zwyczaju co tydzień same piec chleb. Tarta ta spełniała dość specyficzną funkcję – przygotowując ją jednocześnie sprawdzano temperaturę pieca, który po rozpaleniu ognia był zbyt gorący, by przystąpić do delikatnej czynności, jaką było pieczenie chleba. Danie to rozwinęło się w Wintzenheim-Kochersberg w XVIII i XIX wieku, by zostać później spopularyzowane w całej Alzacji." Tyle za encyklopedią.. a jak to się robi, jak smakuje to zapraszam po przepis. Źródło.  

tarta, flammkuchen, flambee, boczek, pizza, cebula, bernika, kulinarny pamietnik, francja


Flammkuchen (tarte flambee)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 200 g gęstej słodkiej śmietany (lub creme fraiche)
  • 2 średniej wielkości cebule 
  • 100 g drobno pokrojonego boczku w kostkę



Mąkę wysypać na blat lub stolnicę. Dodać sól i olej. Zrobić dołek w mące, wlać wodę zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde, za gęste dodać odrobinę ciepłej wody. Uformować kule,  przykryć ściereczką i odstawić na 60 min, żeby odpoczęło. 
Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik (grzałka góra-dół) do 250 st. 
Cebulę obrać i pokroić w piórka. W miseczce wymieszać cebulę z boczkiem i śmietaną. Farsz rozsmarować na cieście. Od razu wstawić do piekarnika, żeby ciasto nie namokło. Piec około 15- 20 min., aż ciasto będzie chrupiące.

tarta, flammkuchen, flambee, boczek, pizza, cebula, bernika, kulinarny pamietnik, francja

tarta, flammkuchen, flambee, boczek, pizza, cebula, bernika, kulinarny pamietnik, francja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger