Cesarska kolorowa zapiekanka z łopatki i warzyw

Szukacie pomysłu na zagospodarowanie wieprzowej łopatki, a macie dość gulaszu czy pieczeni? Polecam pyszne i niestandardowe danie, czyli kolorową zapiekankę, łopatkę przekładaną warzywami w pysznym sosie. Danie eleganckie, syte, idealne na codzienny obiad, jak i obiad rodzinny, bardziej wystawny. Do tego proste i niedrogie. 

zapiekanka, lopatka, mieso, ziemniaki, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Cesarska kolorowa zapiekanka z łopatki i warzyw
  • 500-700 g łopatki (ładny jednolity kawałek)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cukinii
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
  • ½ szklanki półwytrawnego, białego wina
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • czerwona papryka słodka lub ostra 
  • czosnek granulowany
  • pieprz świeżo mielony
  • zioła prowansalskie
  • masło
  • olej rzepakowy 


Łopatkę pokroić na małe cienkie plasterki. Delikatnie rozklepać tłuczkiem.Każdy kawałek doprawić, solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. Odstawić na godzinę, żeby przyprawy wchłonęły się w mięso.  W tym czasie przygotować warzywa. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić na plasterki. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, również pokroić na plastry. 


Plasterki mięsa obsmażyć na złoty kolor z obu stron na oleju. Zdjąć z patelni, sos zachować. 
Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne posmarować masłem lub wyłożyć wiórkami masła. Następnie na przemian układać przygotowane składniki: ziemniaki, mięso, cebula, papryka, cukinia, ziemniaki itd, aż do wyczerpania. Oczywiście możecie użyć innych warzyw lub składników, które lubicie. 


U mnie powstały dwa rzędy. Posypać ziołami prowansalskimi. 


Ponownie podgrzać patelnię z sosem po smażeniu mięsa, wlać wino, śmietanę, dodać musztardę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotowym sosem polać zapiekankę. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Naczynie szczelnie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez 1,5 godziny, po czym odkryć i zapiekać jeszcze wierzch przez 15-20 minut. Gotowe wyjąć,  kolorowe porcje ułożyć na talerzu. 

zapiekanka, lopatka, mieso, ziemniaki, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

zapiekanka, lopatka, mieso, ziemniaki, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger