Cesarska kolorowa zapiekanka z łopatki i warzyw

Szukacie pomysłu na zagospodarowanie wieprzowej łopatki, a macie dość gulaszu czy pieczeni? Polecam pyszne i niestandardowe danie, czyli kolorową zapiekankę, łopatkę przekładaną warzywami w pysznym sosie. Danie eleganckie, syte, idealne na codzienny obiad, jak i obiad rodzinny, bardziej wystawny. Do tego proste i niedrogie. 

zapiekanka, lopatka, mieso, ziemniaki, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Cesarska kolorowa zapiekanka z łopatki i warzyw
  • 500-700 g łopatki (ładny jednolity kawałek)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cukinii
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
  • ½ szklanki półwytrawnego, białego wina
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • czerwona papryka słodka lub ostra 
  • czosnek granulowany
  • pieprz świeżo mielony
  • zioła prowansalskie
  • masło
  • olej rzepakowy 


Łopatkę pokroić na małe cienkie plasterki. Delikatnie rozklepać tłuczkiem.Każdy kawałek doprawić, solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. Odstawić na godzinę, żeby przyprawy wchłonęły się w mięso.  W tym czasie przygotować warzywa. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić na plasterki. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, również pokroić na plastry. 


Plasterki mięsa obsmażyć na złoty kolor z obu stron na oleju. Zdjąć z patelni, sos zachować. 
Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne posmarować masłem lub wyłożyć wiórkami masła. Następnie na przemian układać przygotowane składniki: ziemniaki, mięso, cebula, papryka, cukinia, ziemniaki itd, aż do wyczerpania. Oczywiście możecie użyć innych warzyw lub składników, które lubicie. 


U mnie powstały dwa rzędy. Posypać ziołami prowansalskimi. 


Ponownie podgrzać patelnię z sosem po smażeniu mięsa, wlać wino, śmietanę, dodać musztardę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotowym sosem polać zapiekankę. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Naczynie szczelnie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez 1,5 godziny, po czym odkryć i zapiekać jeszcze wierzch przez 15-20 minut. Gotowe wyjąć,  kolorowe porcje ułożyć na talerzu. 

zapiekanka, lopatka, mieso, ziemniaki, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

zapiekanka, lopatka, mieso, ziemniaki, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


13 komentarzy:

  1. Berniko wygląda przepysznie, pozdrowienia z Katowic <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można w zwykłej blaszce upiec taką zapiekankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście. obojętnie jaka to będzie blaszka.

      Usuń
  3. Pychota. Nawet mój syn niejadek się zajadał. A jaki zapach podczas pieczenia. Na pewno jeszcze nie jeden raz będzie to danie gościło na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się niezmiernie, szczególnie że smakowało dziecku. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Pyszne proste w przygotowaniu,a niezwykle pyszne danie. Dziękuję za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie warzywa jeszcze można dodać do zapiekanki? Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle ze pasowałyby tutaj pieczarki, bakłażan, marchew.

      Usuń
  6. Czym można zastąpić/ewentualnie czy można pominąć cebulę i białe wino?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pominąć zawsze można, chociaż smak już będzie ciut zmieniony.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger