Fine Dining Week w Restauracji UMAMI Piaty Smak

6 lutego rozpoczęła się pierwsza na Śląsku edycja festiwalu sztuki restauracyjnej Silesia Fine Dining Week (6-17 lutego 2019).



W województwie śląskim bierze udział osiem starannie wyselekcjonowanych restauracji oferujących bezkompromisową jakość i obsługę, często wyróżnionych przez krytyków kulinarnych oraz rekomendowanych w przewodniku Gault & Millau. Wśród nich są m.in. otwarta kilka miesięcy temu Restauracja ISTO z Katowic, która głosami uczestników jesiennej edycji Restaurant Week została ogłoszona najlepszą restauracją w Polsce oraz Restauracja Cristallo mieszcząca się w ekskluzywnym katowickim Hotelu Monopol.
Niektóre z restauracji menu festiwalowe proponują również w Walentynki 14 lutego, jest to więc doskonała okazja by połączyć niezapomniane doznania kulinarne z romantyczną kolacją.

Lista restauracji uczestniczących w Silesia Fine Dining Week:
CADENZA (Katowice)
DWOREK NEW RESTAURANT (Bielsko-Biała)
ISTO (Katowice)
HOTEL MONOPOL RESTAURACJA CRISTALLO (Katowice)
PLADO (Gliwice)
REZYDENCJA LUXURY HOTEL**** (Piekary Śląskie)
UMAMI (Pyskowice)
VILLA GARDENA (Katowice)

Wszystkie restauracje biorące udział w naszym regionie możecie zobaczyć tutaj: 

Świadomość czym jest fine dining wciąż dopiero rośnie w Polsce. Celem festiwalu jest pokazanie czym jest sztuka restauracyjna najwyższej próby, to unikalna okazja na samodzielne doświadczenie fine diningu i zrozumienie na czym naprawdę polega jego luksusowość.
Rezerwacje na pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne na stronie www.finediningweek.pl w cenie 119 zł za osobę. Każda z restauracji przygotowało jedno menu festiwalowe w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.



Dzięki marce Grundig gościem specjalnym tej edycji Fine Dining Week jest Massimo Bottura - szef kuchni i właściciel Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) oraz pomysłodawca projektu non-profit Food for Soul. Massimo Bottura jest ambasadorem marki GRUNDIG, twórcy idei RespectFood. Goście posiadający festiwalową rezerwację będą mogli wygrać kolację w jego restauracji z przelotem ufundowanym przez PLL LOT.

Dzisiaj jako ambasador festiwalu na zaproszenie Silesia Smakuje miałam okazję przetestować dla was menu restauracji UMAMI Piąty Smak w Pyskowicach. 



Ostatni raz byłam tam w roku 2016 i moja recenzja tego miejsca zaczynała się tak ”Za górami za lasami... Gdzie jak powiada moja córka "psy szczekają dup..." - wybaczcie Pyskowice - ale w ciemnej uliczce na obrzeżach miasta znajduje się genialne miejsce do którego warto było jechać 75 km by zjeść kolację. Restauracja UMAMI bo o niej mowa to miejsce zaskakujące, nowoczesny elegancki wystrój, pełen profesjonalizm obsługi i przepyszna, genialna kuchnia zasługuje na najwyższą ocenę. “ 





I wiecie co... dzisiaj napisałabym dokładnie to samo, bo to miejsce jest nie tylko nadal  genialne, ale dawno nie mieści się w żadnej skali by je ocenić, bo jest ponad to, jest ponadprzeciętne, arcygenialne. To co się tutaj degustuje długo pozostaje nie tylko na języku, ale w pamięci i sercu. Tu się chce wracać. I my tam na pewno tutaj jeszcze nie raz wrócimy, kij tam kolejne 140 km bo to miejsce jest tego warte.



Dlaczego zdecydowaliśmy się odwiedzić akurat UMAMI,  mimo że jest tak daleko od nas. Po pierwsze miłe wspomnienie poprzednich odwiedzin oraz niezwykłe menu festiwalowe, poprzez które szef kuchni mógł pokazać swój niezwykły kunszt. 



Sama restauracja jest wkomponowana niepozornie pomiędzy starsze, tradycyjne budynki i zaskakuje swoim wyjątkowym, nowoczesnym designem. Wnętrze również jest eleganckie, nowocześnie urządzone, ze smakiem, do tego za oknem piękny taras i ogród, w którym aż chce cie się  brać ślub. 




Do tego perfekcyjna, miła obsługa i to wszystko powoduje, że czujecie się tam wyjątkowo, to gwarancja, że spędzicie się tam naprawdę miło czas, wart każdej wydanej tam złotówki, nie tylko tej festiwalowej.



A co restauracja UMAMI oferuje w ramach menu festiwalowego. 

Menu 1:
Tatar wołowy z imbirem, trawą cytrynową, chili i prażonym sezamem



Policzki z sandacza w maślanym sosie z czosnkiem i białym winem oraz świeżymi ziołami



Krem z maślanki z grillowaną kiełbasą z dzika i marynowaną gorczycą



Grasica cielęca w marynacie orientalnej z kapustą pak choi, świeżą truflą, palonym masłem i puree z pieczonego kalafiora



Sernik z serka Philadelphia z owocami, korzenną kruszonką i rokitnikiem



Menu 2. 

Ravioli z ricottą i kiszonymi cytrynami w maślanym sosie z serem bursztyn, kruszonką pistacjową, świeżymi ziołami i konfiturą z gruszki z imbirem



Kremowy orkisz z jarmużem z marynowanymi grzybami, pudrem z alg i espumą serową



Krem z fermentowanego buraka z panierowanym smażonym jajkiem, świeżym chrzanem i szczawikiem zajęczym



Makaron udon z zielonymi warzywami, sosem sojowym i prażonym sezamem



Sernik z serka Philadelphia z owocami, korzenną kruszonką i rokitnikiem



Jak widzicie wszystko podane jest w niezwykły, niecodzienny, artystyczny sposób, aż żal burzyć te małe kulinarne dzieła. Ta kuchnia to sztuka, artyzm przez duże A. 

Reasumując, jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się gdzie chcecie się wybrać w ramach tej wyjątkowej pierwszej, śląskiej edycji Fine Dining Week to mam nadzieję, że was wystarczająco zachęciłam do odwiedzin właśnie tego miejsca, nawet jeśli jesteście z drugiego końca województwa jak ja i macie do przejechania 60 km w jedną stronę. Bo wiem jedno że warto! 

**************************************************************************************
Do zobaczenia przy stole!
Data Festiwalu: 6 – 17 lutego
Otwarcie Rezerwacji: trwają
Rezerwacje: www.FineDiningWeek.pl
Lokalizacje: miasta Śląska oraz Bielsko-Biała
Sponsor wydarzenia: Martini Riserva Speciale
Festiwalowy koktajl: Martini Negroni
Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Délice 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger