Taratuszki czyli rosyjskie faworki

Słyszeliście o przysmaku taratuszki. To rosyjskie faworki, do złudzenia przypominające nasze tyle tylko, że robi się je łatwiej, szybciej i chyba taniej. Ciasto przygotowywane jest na kefirze, dzięki czemu w trakcie pieczenia nasze taratuszki rosną, pulchnieją jak pączki. Pyszne, słodkie, idealne na karnawał i tłusty czwartek oczywiście. Przepis od Smaki Katriny.

tartuszki, faworki, tlusty czwartek, ciastka, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

Taratuszki czyli rosyjskie faworki
  • 400 g kefiru 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 cukier waniliowy
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania



Do miski wlać kefir, dodać sodę, jajko, sól,cukier, cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać roztopione masło i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, jeśli się klei, podsypać niewielką ilością mąki powinno jednak być dość miękkie. Uformować kulę, odstawić na około 20 minut w misce pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć, ułożyć na omączony blat. Zagnieść, podsypując mąką żeby się nie kleiło. 
Podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek, podsypując w trakcie mąką.
Pokroić na paski, potem na prostokąty. 


Każdy prostokąt naciąć w środku i wywinąć jak faworki. 


W głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto wkładać porcjami, smażyć aż urosną. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.  

tartuszki, faworki, tlusty czwartek, ciastka, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

tartuszki, faworki, tlusty czwartek, ciastka, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

tartuszki, faworki, tlusty czwartek, ciastka, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger