Zupa pomidorowa z cukinią i białą fasolką

Czy zupa pomidorowa musi być nudna? Oczywiście że nie. Wystarczy dodać do niej inne warzywa, strączki, przyprawy czy zioła, a będzie nowym, smacznych, ciekawym daniem, odskocznią od polskiej pomidorówki. Zapraszam na pomidorową z fasolą we włoskim stylu.

zupa, cukinia, fasolka, pomidory, pomidorowa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa pomidorowa z cukinią i białą fasolką
  • 1 puszka białej fasoli
  • cebula
  • marchewka
  • niewielka cukinia
  • 1-2 brykiety mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru drobiowego lub jarzynowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego



Marchewkę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę. Smażyć przez ok. 5 minut. Dodać czosnek, podsmażyć. Dodać koncentrat i puszkę pomidorów, podsmażyć przez minut, wlać gorący wywar (bulion, rosół) do warzyw. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Dodać puszkę fasolki wraz z zalewą, oregano, bazylię, pieprz. Gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Na koniec do zupy włoży cukinię i szpinak i wszystko razem gotować ponownie 10 minut. Gotową zupę ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego.

zupa, cukinia, fasolka, pomidory, pomidorowa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, cukinia, fasolka, pomidory, pomidorowa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Zupa wygląda naprawdę fantastycznie i rozgrzewająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Jeszcze nigdy nie jadłam pomidorowej w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto spróbować, w ogóle warto eksperymentować z zupa pomidorową. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger