Kopa pszczyńska z wiśniami

Śląska kopa zaraz po Szpajzie to najbardziej znany deserem na Śląsku z dużą ilością bakalii, owoców i oczywiście alkoholu, który "daje kopa". Gości głównie na weselach, komuniach, sylwestrze, na każdej ważnej okazji dla Ślązaków. Jest kilka wersji kopy, ja dla Poltino przygotowałam kopę pszczyńską, czyli małe kopki, z użyciem mrożonych wiśni i wiśniówki. Myślę, że zachęciłam was wystarczająco do zapoznania się bliżej z kuchnią śląską, nie tylko od strony śląskich klusek i rolad ale np też od deserów.


Kopa pszczyńska z wiśniami 
  • biszkopt (upieczony lub gotowy)
  • migdały płatki 50 g
  • rodzynki 100 g
  • wiśnie mrożone Poltino 50 g
  • ananas z puszki 50 g 
  • kokos 50 g
  • 1/2 l kremówki 30% lub 36%
  • wódka lub spirytus 100 ml
  • wiśniówka 100 ml

Ananasa pokroić w kosteczkę (sok wlać do miseczki), wiśnie mrożone zalać wiśniówka, odstawić. Rodzynki zalać spirytusem, zostawić do nasączenia. Biszkopt można upiec wcześniej lub kupić gotowy. Płatki migdałowe uprażyć na gorącej patelni, odstawić aby ostygły. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. 
Z rodzynek odlać spirytus, który dolać do soku z ananasa. Wiśnie odcedzić z wiśniówki, sok zachować. Wiśnie pokroić na mniejsze kawałki. Biszkopt pokruszyć do miski.  Biszkopt, dodać rodzynki, migdały, ananas, wiśnie i kokos. Całość wymieszać. Wlać sok z ananasa ze spirytusem, dodać 2-3 łyżki wiśniówki i 2-3 łyżki ubitej śmietanki Wszystko razem wymieszać, najlepiej rękami. Uformować z masy kule wielkości piłeczki do tenisa, ułożyć na talerzach. Resztę śmietanki przełożyć do szprycy i je udekorować. Wierzch posypać kawałkami płatków migdałowych, ananasa i wiśni. 
Jeśli deser miałyby jeść dzieci to do części masy nie dodawać alkoholu tylko sok z ananasa. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger