Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pyszne ciasto drożdżowe z owocami mogę jeść o każdej porze. To rozpusta, wiem ale uwielbiam. Śliwki jeszcze nadal są w sklepach, więc warto jest zrobić, nie jest trudne, wystarczy trochę czasu a będziecie tak jak ja cieszyć się pysznym, drożdżowym ciachem.
ciasto:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 50 g drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek
- 150 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 125 g masła
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru i ok 2-3 łyżek ciepłego mleka. Zostawić aż się zrobi zaczyn, czyli drożdże zaczną się pienić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zaczyn drożdży, cukier, jajka, cieple mleko i całość wymieszać albo łyżką drewnianą albo mikserem z hakiem do chleba. Następnie dodać miękkie masło pokrojone na kawałki i wyrobić ciasto ponownie. Na początku nie będzie chciało się połączyć, ale z czasem zacznie być jednolite. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, owinąć folią i zostawić na min 1 godz lub do podwójnego wyrośnięcia. Wyjąć i delikatnie zagnieść.
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć, aż powstaną grudki. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki.
Formę (u mnie o wym. 23×34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno równo wyłożyć wyrośniętym ciastem. Na nie ułożyć śliwki miąższem do góry. Wierzch posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
uwielbiam takie drożdżowe z owocami
OdpowiedzUsuńjak ja, to jedno z moich ulubionych jesiennych ciast.
Usuń