Ropa vieja czyli kubańska szarpana wołowina

Wiecie że już jestem prawie uzależniona od wolnowaru? No tak, każdy ma jakąś słabość kulinarną, a moją jest wolnowar i staram się go wykorzystywać w różnej formie, do różnych dań. Ostatnio przygotowałam w nim danie kubańskie, wołowinę szarpaną Ropa vieja. Zobaczyłam ją na blogu Oslov. Następnego dnia kupiłam wolowine bo akurat trafiłam w całkiem dobrej cenie na udziec. Poszukałam na necie innych wersji tego dania, porównałam przepisy i zrobiłam opierając się na kilku z nich. Było pysznie. Polecam. 
Osoby, które wolnowaru nie mają to mogą je przygotować w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, czy innym z przykryciem. Też się da i poniżej jest info.  

ropa vieja, wolowina, wolnowar, obiad, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik



Ropa vieja czyli kubańska szarpana wołowina
  • 700 g mięsa wołowego (u mnie udziec)
  • 3 pomidory malinowe (lub z puszki jeśli nie w sezonie)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki pokrojonych papryczek Chipotle lub jakiejkolwiek papryczki chilli (opcjonalnie papryka ostra lub chilli w proszku)
  • papryka czerwona
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 -1 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • liść laurowy
  • natka pietruszki lub kolendry
  • woda lub bulion
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • limonka



Na patelni mocno rozgrzać masło klarowane lub olej. Ząbki czosnku w skórkach lekko rozbić przykładając do nich duży nóż i uderzając pięścią. Mięso posypać pieprzem, kuminem.



Mięso i czosnek włożyć na patelnię. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru.


ropa vieja, wolowina, wolnowar, obiad, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

Mięso przełożyć do wolnowaru. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do wolnowaru.


ropa vieja, wolowina, wolnowar, obiad, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

Pomidory pokroić na ósemki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Na patelnię po smażeniu mięsa dodać cebulę, podsmażyć, dodać koncentrat, karmelizować przez chwilę, podlać niewielką ilością wody lub bulionem, dołożyć pomidory i paprykę, dodać przyprawy, smażyć 2-3 minuty.


ropa vieja, wolowina, wolnowar, obiad, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

Przełożyć wszystko do mięsa w wolnowarze, dodać papryczki, ocet, natkę pietruszki lub kolendry. Wymieszać.


ropa vieja, wolowina, wolnowar, obiad, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

Włączyć wolnowar na LOW i gotować przez 8 godzin lub HIGH przez 4.



Po tym czasie wyjąć mięso, rozszarpać na włókna za pomocą dwóch widelców. Jeśli sosu w naczyniu powstało bardzo dużo to część odlać, a z resztą sosu wymieszać mięso.



Doprawić sokiem z limonki. Jeśli uznamy, że mięso z sosem jest za suche to dolać sosu. Podawać z ryżem.

Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 8 h. (grzałka góra dół).

ropa vieja, wolowina, wolnowar, obiad, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

5 komentarzy:

  1. Dlaczego jeszcze nie kupiłam wolnowaru? takie smakowite rzeczy z niego robisz. Pozdrawiam Nina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tego nie wiem. polecam kupić jak najszybciej :)

      Usuń
  2. Mam wolnowar, na pewno zrobię. Podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, warto zrobić i poeksperymentować bo wolnowar to super sprawa. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ciągle nowe przepisy, skąd ludzie biorą tyle pomysłów?!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger