Ropa vieja czyli kubańska szarpana wołowina
Wiecie że już jestem prawie uzależniona od wolnowaru? No tak, każdy ma jakąś słabość kulinarną, a moją jest wolnowar i staram się go wykorzystywać w różnej formie, do różnych dań. Ostatnio przygotowałam w nim danie kubańskie, wołowinę szarpaną Ropa vieja. Zobaczyłam ją na blogu Oslov. Następnego dnia kupiłam wolowine bo akurat trafiłam w całkiem dobrej cenie na udziec. Poszukałam na necie innych wersji tego dania, porównałam przepisy i zrobiłam opierając się na kilku z nich. Było pysznie. Polecam.
Osoby, które wolnowaru nie mają to mogą je przygotować w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, czy innym z przykryciem. Też się da i poniżej jest info.
Ropa vieja czyli kubańska szarpana wołowina
- 700 g mięsa wołowego (u mnie udziec)
- 3 pomidory malinowe (lub z puszki jeśli nie w sezonie)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki pokrojonych papryczek Chipotle lub jakiejkolwiek papryczki chilli (opcjonalnie papryka ostra lub chilli w proszku)
- papryka czerwona
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 -1 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- liść laurowy
- natka pietruszki lub kolendry
- woda lub bulion
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
- limonka
Na patelni mocno rozgrzać masło klarowane lub olej. Ząbki czosnku w skórkach lekko rozbić przykładając do nich duży nóż i uderzając pięścią. Mięso posypać pieprzem, kuminem.
Mięso i czosnek włożyć na patelnię. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru.
Mięso przełożyć do wolnowaru. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do wolnowaru.
Mięso i czosnek włożyć na patelnię. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru.
Mięso przełożyć do wolnowaru. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do wolnowaru.
Pomidory pokroić na ósemki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Na patelnię po smażeniu mięsa dodać cebulę, podsmażyć, dodać koncentrat, karmelizować przez chwilę, podlać niewielką ilością wody lub bulionem, dołożyć pomidory i paprykę, dodać przyprawy, smażyć 2-3 minuty.
Przełożyć wszystko do mięsa w wolnowarze, dodać papryczki, ocet, natkę pietruszki lub kolendry. Wymieszać.
Włączyć wolnowar na LOW i gotować przez 8 godzin lub HIGH przez 4.
Po tym czasie wyjąć mięso, rozszarpać na włókna za pomocą dwóch widelców. Jeśli sosu w naczyniu powstało bardzo dużo to część odlać, a z resztą sosu wymieszać mięso.
Doprawić sokiem z limonki. Jeśli uznamy, że mięso z sosem jest za suche to dolać sosu. Podawać z ryżem.
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 8 h. (grzałka góra dół).
Po tym czasie wyjąć mięso, rozszarpać na włókna za pomocą dwóch widelców. Jeśli sosu w naczyniu powstało bardzo dużo to część odlać, a z resztą sosu wymieszać mięso.
Doprawić sokiem z limonki. Jeśli uznamy, że mięso z sosem jest za suche to dolać sosu. Podawać z ryżem.
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 8 h. (grzałka góra dół).
Dlaczego jeszcze nie kupiłam wolnowaru? takie smakowite rzeczy z niego robisz. Pozdrawiam Nina.
OdpowiedzUsuńTez tego nie wiem. polecam kupić jak najszybciej :)
UsuńMam wolnowar, na pewno zrobię. Podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńSuper, warto zrobić i poeksperymentować bo wolnowar to super sprawa. Pozdrawiam.
UsuńCiągle nowe przepisy, skąd ludzie biorą tyle pomysłów?!
OdpowiedzUsuń