Shawarma (shoarma) z pieczonego kurczaka

Dzisiaj propozycja na danie z kuchni arabskiej, ale z lekką modyfikacją. Pewnie wszyscy znacie "szawarme (shawarma) czyli inaczej danie shoarma, tak popularne w jednej z sieci restauracji. Shawarma to bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa okrawanych z pionowego, obrotowego rożna. Nazwa arabska "szawarma" pochodzi od tureckiego słowa çevirme, dosłownie "obracający się". W Turcji odpowiednikiem tej potrawy jest döner kebab, w Grecji – gyros."* Ale co zrobić jeśli nie mamy urządzenia obrotowego? Możemy wykorzystać do tego piekarnik i zrobić shawarme po prostu z upieczonego mięsa np piersi kurczaka. Do tego mega aromatyczna marynata, dodatki i gotowe. Polecam.

shawarma, shorma, shoarma, kurczak, piers z kurczaka, bernika, obiad, kulinarny pamietnik


Shawarma z pieczonego kurczaka 


  • 3 piersi z kurczaka 
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 duża cebula
  • świeża pietruszka do dekoracji
  • 4 ząbki czosnku 
sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty typu greckiego)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżej mięty
  • świeżo mielony pieprz


W dużej misce lub naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piersi piec wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, jogurt lub maślankę, sól, kumin, pieprz czarny, papryki, kurkumę, cynamon, czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, dokładnie wymieszać, posmarować kurczaka z każdej strony, by był równo pokryty marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Im dłużej mięso będzie marynowane, tym więcej smaku będzie miało.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Cebule pokroić w kostkę, dodać do naczynia z mięsem, wymieszać z marynatą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż kurczak będzie rumiany przez około 40 do 45 minut. Po wyjęciu odłożyć na bok, żeby mięso odpoczęło 5 minut zanim go będziemy kroić. Z tej marynaty kurczak wychodzi bardzo soczysty.
Sos. W miseczce wymieszać jogurt z przyciśniętym czosnkiem, miętą, dodać pieprz do smaku.
Kurczaka pokroić na plastry lub poszarpać, podawać z sałatką, warzywami, cytryną, sosem czosnkowym i np chlebem lub sałatką tabbouleh.

shawarma, shorma, shoarma, kurczak, piers z kurczaka, bernika, obiad, kulinarny pamietnik

shawarma, shorma, shoarma, kurczak, piers z kurczaka, bernika, obiad, kulinarny pamietnik
*źródło Wikipedia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger