Shawarma (shoarma) z pieczonego kurczaka
Dzisiaj propozycja na danie z kuchni arabskiej, ale z lekką modyfikacją. Pewnie wszyscy znacie "szawarme (shawarma) czyli inaczej danie shoarma, tak popularne w jednej z sieci restauracji. Shawarma to bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa okrawanych z pionowego, obrotowego rożna. Nazwa arabska "szawarma" pochodzi od tureckiego słowa çevirme, dosłownie "obracający się". W Turcji odpowiednikiem tej potrawy jest döner kebab, w Grecji – gyros."* Ale co zrobić jeśli nie mamy urządzenia obrotowego? Możemy wykorzystać do tego piekarnik i zrobić shawarme po prostu z upieczonego mięsa np piersi kurczaka. Do tego mega aromatyczna marynata, dodatki i gotowe. Polecam.
Shawarma z pieczonego kurczaka
- 3 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- 1 duża cebula
- świeża pietruszka do dekoracji
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty typu greckiego)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka świeżej mięty
- świeżo mielony pieprz
W dużej misce lub naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piersi piec wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, jogurt lub maślankę, sól, kumin, pieprz czarny, papryki, kurkumę, cynamon, czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, dokładnie wymieszać, posmarować kurczaka z każdej strony, by był równo pokryty marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Im dłużej mięso będzie marynowane, tym więcej smaku będzie miało.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Cebule pokroić w kostkę, dodać do naczynia z mięsem, wymieszać z marynatą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż kurczak będzie rumiany przez około 40 do 45 minut. Po wyjęciu odłożyć na bok, żeby mięso odpoczęło 5 minut zanim go będziemy kroić. Z tej marynaty kurczak wychodzi bardzo soczysty.
Sos. W miseczce wymieszać jogurt z przyciśniętym czosnkiem, miętą, dodać pieprz do smaku.
Kurczaka pokroić na plastry lub poszarpać, podawać z sałatką, warzywami, cytryną, sosem czosnkowym i np chlebem lub sałatką tabbouleh.
*źródło Wikipedia.
I to jest dobry temat do dyskusji i przemyśleń, polecę znajomemu. Zawsze gadamy o jedzeniu ;)
OdpowiedzUsuń