Krem cukiniowo-pomidorowy

Sezon na cukinię trwa mimo, że jest to warzywo niedoceniane ja ją lubię i latem często wykorzystuje, bo fajnie łączy się w daniach z innymi produktami zyskując na smaku. Sama cukinia jest trochę jałowa w smaku ale w daniach mocno zyskuje np w zupach kremach. Dlatego przygotowałam z niej właśnie zupę z pomidorami, a dodatek przypraw wzmocnił smak. Zapraszam.

cukinia, pomidory, zupa, obiad, zupa krem, bernika, kulinarny pamietnik


Krem cukiniowo-pomidorowy
  • cukinia 1 duża lub 2 małe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 pomidory najlepiej malinowe (w zimie puszka pomidorów)
  • 500-750 ml bulionu najlepiej warzywnego (ile zależy od was i gęstości zupy)
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżka oleju rzepakowego


Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać cukinię, smażyć chwilę razem, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, dodać pomidory i przyprawy. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 15 minut. Gotową zupę zmiksować (ja odlewam sobie część wywaru, resztę miksuję, oceniam gęstość i albo dolewam ponownie wywaru albo zostawiam, jeśli uważam że zupa ma już odpowiednią konsystencję). Doprawić do smaku.
Do zupy można dodać grzanki albo kawałki mozzarelli.

cukinia, pomidory, zupa, obiad, zupa krem, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger