poniedziałek, 18 września 2017

Zupa krem z selera z piernikową nutą

Ostatnio zakochałam się w zupie z selera. Prosta, smaczna, nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu. Jesienna, rozgrzewająca. Kilka wpisów temu pokazałam wam swoją podstawową wersje, tym razem zmodyfikowałam ją o dodatek piernika i malin. Ciekawe czy takie połączenie przypadnie wam do gustu?


seler, zupa, krem, piernik, bernika, kulinarny pamietnik, obiad


Zupa krem z selera z piernikową nutą
  • 1,5 selera lub 2 male
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • cebula
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 pierniki katarzynki
  • łyżka czarnuszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • dodatkowo płatki migdałowe
mus:
  • garść malin
  • 2 łyżki wody
  • piernik katarzynka


Cebulę, ziemniaki, selery obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Dołożyć ziemniaki i seler, smażyć przez kilka minut. Całość zalać bulionem, dodać pokruszone pierniczki katarzynki, czarnuszkę, doprawić pieprzem i gotować aż całość zmięknie przez około 20-30 min. Następnie zupę zdjąć z pieca i zmiksować na gładki krem. Wstawić ponownie na piec, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
W międzyczasie do garnuszka włożyć maliny, pokruszony piernik, wlać wodę i dusić kilka minut aż wszystko się rozpadnie mieszając i wyjdzie nam mus. Całość przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się niepotrzebnych pestek i grudek. Na osobnej suchej patelni podprażyć płatki migdałowe.

Zupę wlać do miseczek, ozdobić musem malinowo-piernikowym i prażonymi migdałami.

seler, zupa, krem, piernik, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

1 komentarz: